Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Educatie Ivan SNURER, 7 aug 16:00

Aandelen met een veiligheidsmarge

0 0 Leestijd ongeveer

Wat gaat de AEX doen? Wanneer stijgen aandelen? Niemand kan deze vragen met 100% zekerheid beantwoorden. Als dit wel het geval zou zijn, dan was het erg eenvoudig om rijk te worden.

Doe voorzichtig als je aandelen wilt kopen, heb de juiste verwachtingen en bouw een veiligheidsmarge in. Wie aandelen koopt om snel rijk te worden, komt vaak van een koude kermis thuis. Tenzij je veel geluk hebt, verdubbel je met aandelen je geld niet op een jaar tijd. Vaak duurt het ruim een jaar of tien. Het gemiddelde jaarrendement van aandelen schommelt op lange termijn tussen de 7 à 10%.

Het doel van beleggen is geld verdienen. Beleggen is investeren met de verwachting dat je geld na verloop van tijd rendement oplevert. Denk hierbij aan een termijn van 5 tot 10 jaar. Beleggen met geld dat je binnen drie jaar nodig hebt, neigt naar speculeren en wordt sterk afgeraden. Je kunt dan beter beleggen in obligaties of je geld op een spaardeposito zetten.

Beleggen doe je voor een aantrekkelijk rendement op lange termijn. Maar hoe zie je of een aandeel aantrekkelijk is? Aan de koers kun je niet aflezen of aandelen duur of goedkoop zijn, dat bepaalt de waardering.

Goedkoop of duur

Voor veel beleggers is de boekwaarde de belangrijkste indicator, maar zoiets als de ultieme waarderingsmaatstaf bestaat niet. Een gemakkelijke maat voor goedkoop of duur is de koers-winstverhouding, het dividendrendement ook. Andere graadmeters zijn de verhoudingsgetallen van koers/cashflow en koers/omzet.

Vaak hoor je dat aandelen met een koers/boekwaarde (k/b) kleiner dan 1 goedkoop zijn en idem dito voor de aandelen met een koers/winstverhouding lager dan 10. Dit zijn wel boude gemiddelden. De interpretatie is sectorspecifiek.

Gemiddeld genomen hebben aandelen een k/b van 2,5. In de financiële sector zijn ze echter doorgaans kleiner dan 1, in de halfgeleiderindustrie veelal hoger dan 10. Wil je weten of een aandeel goedkoop of duur is, kijk dan naar de k/b in historisch perspectief.

Ondergewaardeerd

Het feit dat aandelen goedkoop zijn, betekent nog niet dat ze ondergewaardeerd zijn. De onderwaardering van een aandeel lees je niet af aan de een of andere ratio, die blijkt uit de intrinsieke waarde, de werkelijke waarde. In zijn eenvoudigste vorm bestaat de intrinsieke waarde van een onderneming uit het eigen vermogen van de vennootschap.

Beleggers gebruiken boekwaarde en eigen vermogen als inwisselbare termen, maar ze zijn niet synoniem. Het eigen vermogen is de facto een schuld aan de eigenaars. Het wordt berekend door de schulden van de activa (bezittingen) af te trekken. Boekwaarde daarentegen is de waarde waartegen bezittingen en schulden in het grootboek zijn opgenomen. Voor een aantal balansposten is de boekwaarde ook de werkelijke waarde. Een banktegoed is zijn bedrag in geld waard. Bij activa kan de boekwaarde behoorlijk afwijken van de werkelijke waarde, veelal bij gebouwen en bedrijfsmiddelen.

Het eigen vermogen is dus geen synoniem van werkelijke waarde, al heeft zij er wel invloed op. De werkelijke waarde staat los van de vermogensstructuur van de onderneming en los van het feit of dividend betaald wordt of niet. De theorie stelt wel dat bedrijven de payout-ratio laag moeten houden. Hoe lager het dividend, des te meer ze kunnen investeren en des te groter de winsten in de toekomst.

De werkelijke waarde van een onderneming wordt bepaald door de kasstroom die zij genereert. Of het bedrijf al dan niet dividend uitkeert, heeft op de verdisconteerde waarde van aandelen geen invloed. Het is enkel van belang voor de manier waarop aandeelhouders hun rendement in ontvangst nemen: als dividend of als koerswinst.

Aandelenanalisten verdisconteren de toekomstige winsten om de intrinsieke waarde te berekenen. Je kunt echter ook aan hand van winsttaxaties een inschatting maken van het verwachte rendement. Deze methode leunt dichter aan bij het gedachtengoed van Benjamin Graham, de wegbereider van fundamentele analyse én leermeester van Warren Buffett.

Veiligheidsmarge

In de tabel zie je hoe je de intrinsieke waarde over vijf jaar kunt bereken en daarmee ook het verwachte rendement. Wie aandelen koopt met een hoge intrinsieke waarde, bouwt meteen ook een veiligheidsmarge in. Goedkope aandelen zijn enkel interessant als de koers duidelijk lager is dan de berekende intrinsieke waarde.

Aandelen met veiligheidsmarge

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!