Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Koen Lauwers, 27 jul 2022 13:37

Rio Tinto | Lagere ijzerertsprijs drukt winst

0 0 Leestijd ongeveer

Rio Tinto zag de winst tijdens de eerste jaarhelft terugvallen door lagere verkoopprijzen en een oplopende inflatie. Dit heeft ook gevolgen voor het dividend.

Tussen januari en juni daalde de onderliggende nettowinst van grondstoffengroep Rio Tinto met 29% op jaarbasis naar $8,63 mrd. De verkoopvolumes lagen iets hoger, maar dit werd tenietgedaan door de lagere verkoopprijzen. Met name de lagere ijzerertsprijs hakte in op het winstcijfer. Door de lockdowns in China en de lagere staalproductie nam dat land minder ijzererts af. De prijs van een ton ijzererts schommelt rond $100 per ton tegenover nog $160 in april en meer dan $200 medio vorig jaar. De gemiddelde ijzerertsprijs lag in de eerste jaarhelft 26% lager dan een jaar eerder. Dit had een negatieve impact van $5,7 mrd op de bedrijfswinst of ebitda. Dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere aluminiumprijs (+37%), die $1,8 mrd extra bijdroeg aan de ebitda. De krappe arbeidsmarkt en de hogere energieprijzen zorgden voor oplopende kosten.

Payout ratio Rio Tinto blijft op peil

Gudai Darri in West-Australië werd in juni operationeel en moet andere ijzerertsactiva vervangen die stilaan uitgeput geraken. De mijn zal volgend jaar de volledige productiecapaciteit van 43 miljoen ton per jaar bereiken. De dividendpolitiek van Rio Tinto bestaat eruit om de helft van de onderliggende winst uit te keren. Dit levert over de eerste jaarhelft een tussentijds dividend van $4,3 mrd op ($2,67 p.a.) tegenover $6,1 mrd ($3,76 p.a.) een jaar eerder. Een uitzonderlijk dividend is er dit jaar niet bij. Dit was vorig jaar wel het geval, een bedrag van $3 mrd.

Rio Tinto keerde in de eerste jaarhelft $7,6 mrd aan dividenden uit. Er werd ook $800 mln uitgegeven aan de overname van Rincon Lithium in Argentinië. Tegen die uitgaven stond een vrije kasstroom van $7,1 mrd. Daardoor daalde de netto cashpositie van $1,6 mrd naar $0,3 mrd. De prognose voor de kapitaaluitgaven in het lopende boekjaar werd verlaagd van $7,5 mrd naar $7 mrd.

Koopadvies Rio Tinto overeind

De evolutie van de ijzerertsprijs zal bepalend zijn voor de winstgevendheid in de tweede jaarhelft. Die hangt samen met het economische herstel in China. Ik ben daar alvast niet pessimistisch over. Rio Tinto staat financieel sterk genoeg om de helft van de onderliggende winst te blijven uitkeren. Dit dividend is weliswaar gedaald maar blijft in absolute cijfers heel hoog. Ik handhaaf het koopadvies.

Cijfers eerste jaarhelft
H1/22 H1/21 H1/20
Omzet ($mrd) 29,78 33,08 19,36
Winst ($ per aandeel) 5,327 7,519 2,937
Dividend ($ per aandeel) 2,67 5,61 1,51

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!