Updates

Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 29 jul 12:00

Beurs en Economie | De grootste klap moet nog komen

0 0 Leestijd ongeveer

De donkere wolken zijn verdwenen boven de indices van het belangrijkste aandelenland de Verenigde Staten. Dat staat in schril contrast met de situatie in opkomende markten.

Niet alleen de S&P500, Nasdaq, Dow Jones en de Russell2000 zijn voor het eerst sinds maanden weer boven de gemiddelde koers van de afgelopen 50 dagen (50 MA) uitgestegen, ook de rentegevoelige technologieaandelen en de speculatieve bitcoin en SPAC’s zijn boven de 50 MA beland.

In de opkomende markten is de duisternis echter nog niet verdwenen. De MSCI Emerging Markets ex China Index staat ver onder de 50 MA. Dat komt doordat de economische situatie in de opkomende markten in rap tempo aan het verslechteren is. Dit is rechtstreeks te koppelen aan de energiecrisis in Europa.

Meerdere opkomende markten hebben namelijk als onderdeel van hun energievoorziening behoefte aan LNG-tankers. Deze kunnen overal heen varen en de hoogste bieder krijgt de lading vloeibaar aardgas. De energietekorten in Europa zorgen ervoor dat Europa is gaan meebieden op LNG. Dit heeft de prijs voor LNG opgedreven en dat heeft meerdere opkomende markten in financiële problemen gebracht.

Staatsobligaties

De problemen worden goed duidelijk wanneer gekeken wordt naar de CDS. Een CDS is een verzekering op wanbetaling van een staatsobligatie. Momenteel zijn er negentien opkomende markten die een CDS hebben van meer dan 1000 basispunten, vier meer dan tijdens de paniek van maart 2020, toen het coronavirus zich snel verspreidde over de wereld. Ter vergelijking: de Nederlandse CDS is 12 punten. In deze negentien landen wonen 1 miljard mensen en deze landen hebben $237 mrd aan staatsobligaties uitstaan. Voor de duidelijkheid: dit zijn alleen de dollarleningen. Stijgt de dollar, dan moeten deze landen ook meer terugbetalen.

Overheden van deze landen geven ook nog eens meer geld uit om de bevolking te ondersteunen. Zo hebben Brazilië en Mexico de belasting verlaagd, zodat hun inwoners beter aan voedsel en energie kunnen komen. Omdat de inflatie in veel van deze landen circa 10% is, zijn de centrale banken er flink aan het ingrijpen. Zo hebben Peru (12 keer) Brazilië (11), Mexico (9), Chili (9) de rente al flink verhoogd. De centrale banken van deze landen hebben aangegeven dat er voor de komende maanden nog veel meer renteverhogingen aan zitten te komen.

Recessie in de VS

De grootste klap voor de opkomende markten zal echter pas komen wanneer de Amerikaanse economie in een recessie zit. Tussen 2010 en 2020 kochten de Verenigde Staten voor gemiddeld $43 mrd per maand meer goederen in het buitenland dan ze exporteerden. Doordat geen enkel land als de VS in de afgelopen jaren zo sterk de eigen bedrijven en consumenten heeft ondersteund, liep dit bedrag op tot $108 mrd per maand aan het begin van 2022. Inmiddels is het handelstekort afgenomen tot $86 mrd. Dit is nog altijd ruim 100% meer dan in de periode 2010-2020.

Het handelstekort gaat sowieso dalen want de Fed is met man en macht bezig om de economische activiteit in de Verenigde Staten af te remmen. Wanneer het blad bij u op de mat ligt, weten we of er dit keer 75 basispunten of 100 basispunten bij de rente is gekomen. Doordat de Verenigde Staten met hun extreem grote handelstekort de motor van de wereldeconomie zijn, gaat elk land hier last van krijgen.

Dollarindex

Aan het begin van de jaren tachtig brak de Amerikaanse centrale bank de inflatie. Het gevolg was dat de dollarindex DXY van 80 naar 165 ging over een periode van vijf jaar. Dit maakte zoveel kapot in de opkomende markten dat de jaren ‘80 daar bekendstaan als ‘the lost decade’.

Het lijkt zo goed als zeker dat de economische situatie in de opkomende markten verder gaat verslechteren door het teruglopen van het Amerikaanse handelstekort.

Bovendien lijkt het zo goed als zeker dat de dollar eerder aan kracht zal winnen door de renteverhogingen van de Fed dan zal dalen. De risico’s van beleggen in de opkomende markten zijn op dit moment dan ook bovengemiddeld hoog.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!