Updates

Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 21 jul 13:27

Besi | Omzetdip brengt advies niet in gevaar

0 0 Leestijd ongeveer

Het kwartaalrapport van Besi stelde teleur. De toekomst en de flink gedaalde koers spreken dan weer in het voordeel van het aandeel.

Besi heeft meer last van moeilijke marktomstandigheden dan de andere grote chipbedrijven ASML en ASMI. De omzet in het tweede kwartaal bleek uit te zijn gekomen aan de lage kant van de eigen verwachting. Er was een groei van 5-15% voorspeld ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat werd 5,7%. De mindere sectoren van de markt zijn chips voor telefoons en China, de omstandigheden op markt voor chips voor auto’s zijn wel gunstig.

Besi
In mln € kw. 3 ’22t kw. 2 ’22 kw. 1 ’22 kw. 4 ’21
Omzet 160,5 214 202,4 171,7
Nettowinst 47,0 75,6 67,5 67,1
Wpa (in €) 0,54 0,9 0,81 0,80

Seizoen

De ietwat lage groei is in het tweede kwartaal is nog tot daar aan toe, maar de voorspelling voor het derde kwartaal is teleurstellend. Besi rekent op een omzet die 20 tot 30% lager zal liggen in het derde kwartaal en noemt twee redenen: slechtere marktomstandigheden en seizoensinvloed. Dat laatste is niet nieuw: chipproducenten bereiden zich in de eerste helft van het jaar voor op de vraag naar chips voor allerlei elektronica die aan het eind van het jaar (het cadeauseizoen) haar weg vindt naar consumenten. Besi verkoopt dan ook meer machines in de eerste helft dan in de tweede. De afgelopen paar jaar was er nauwelijks verschil tussen de twee jaarhelften. Met het terugkeren van normale(re) tijden lijkt dus ook het seizoenseffect weer terug te komen.

Dip

De slechtere marktomstandigheden zijn wat zorgwekkender. Chipproducenten snijden kennelijk sneller in investeringen in het deel van de markt waar Besi op actief is dan ASML en ASMI. Het goede nieuws is dat met een koersdaling van meer dan 40% beleggers al vooruit zijn gelopen op mindere tijden. De koersdaling na de cijferpublicatie viel daardoor mee, ongeveer 3% op het moment van schrijven. Bovendien is een kwartaal of een halfjaar met mindere resultaten niet direct zorgwekkend. Schommelingen komen vaker voor; het zou pas problematisch worden als het begin volgend jaar ook nog lauw blijft, of erger. Ik verlaag wel mijn wpa-taxatie voor dit jaar naar €2,80 (van 3,42).

Aandeel Besi blijft koopwaardig

Bij een torenhoge koers zou de magere verwachting vervelender zijn geweest dan bij de huidige (lage) koers. Op de lange termijn is er nog altijd reden om optimistisch te zijn. Tenzij de wereld in een langdurige recessie terecht komt (waar ik niet vanuit ga), zal de huidige dip niet zo lang duren dat beleggers hun handen moeten aftrekken van Besi. Mijn wpa-taxatie voor volgend jaar (€3,95) handhaaf ik daarom en het advies voor het aandeel Besi blijft ‘kopen’.

Investeerderspagina Besi

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!