Updates

Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 18 jul 10:44

JPMorgan | Beleggers geschrokken door economische vooruitzichten

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalwinst van JPMorgan Chase viel flink tegen en de bank schort de inkoop van eigen aandelen op. Daarmee wordt een wel heel groot voorschot genomen op het snel afkoelen van de Amerikaanse economie.

JPMorgan Chase heeft in het tweede kwartaal een winst geboekt van $8,6 mrd. Dat is 28% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verschil wordt volledig veroorzaakt doordat er in de afgelopen periode meer opzij werd gezet voor probleemleningen. In totaal voegde de bank $428 mln toe aan de stroppenpot, terwijl er vorig jaar sprake was van een vrijval van $3,0 mrd. De daadwerkelijke afschrijvingen op oninbare leningen van $0,7 mrd lagen op grofweg hetzelfde niveau als in 2021.

Met de grote reservering sorteert het bedrijf voor op het terugschakelen van de economische groei. De oplopende rente maakt consumenten terughoudend bij het doen van grote uitgaven. In de afgelopen maanden verstrekte JPMorgan Chase al 44% minder hypotheken dan een jaar geleden. In het segment autoleningen kwam die terugval uit op 45%. Aan de andere kant zijn er nog geen signalen dat consumenten al echt in problemen komen. De verliezen bij de creditcarddivisie blijven volgens eigen prognose beperkt tot minder dan 2% van de totale leensom in dit segment.

Stijgende rente

De stijgende rente, die een rem zet op de economische groei, heeft voor Amerikaanse banken ook een positieve bijwerking. De netto rentebaten – die weergeven wat wordt verdiend aan het lenen en uitlenen van geld – stegen met $2,4 mrd naar $15,2 mrd. Voor heel 2022 gaat de prognose voor deze baten met $2 mrd omhoog naar $58 mrd.

JPMorgan Chase in cijfers Q2 2022 Q2 2021
Totaal baten $30,72 mrd $30,48 mrd
Provisie slechte leningen $1,10 mrd  -$2,29 mrd
Nettowinst $8,65 mrd $11,95 mrd

Beleggers hadden echter vooral oog voor de impact van de verslechterende economische vooruitzichten op de leningenvoorziening. De bank maakte bovendien bekend tijdelijk te stoppen met de inkoop van eigen aandelen. Op basis van een recente stresstest is de kapitaaleis voor JPMorgan Chase verhoogd van 11,2 naar 12,0%. Het huidige niveau van 12,2% ligt daar maar net boven. Ook in het huidige klimaat is de bank echter prima in staat om de kapitaalbuffer binnen enkele kwartalen overtuigend op te schroeven.

Aandeel JP Morgan blijft op ‘houden’

Dat gaat wel tijdelijk ten koste van de leningengroei. In combinatie met de hogere voorziening is dat aanleiding om de verwachte winst per aandeel voor 2022 te verlagen naar $11. Daarmee betalen beleggers minder dan 10 maal de verwachte winst. Dat is een heel aantrekkelijke waardering voor een bank die snel profiteert zodra de economische onzekerheid wegebt. In afwachting daarvan blijft voor het aandeel JP Morgan het houdadvies gehandhaafd.

Aandeel JP Morgan Kerngegevens

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!