Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Educatie Ivan Snurer, 17 jul 15:31

Beleggen in grondstoffen | De voor- en nadelen

0 0 Leestijd ongeveer

Een van de redenen waarom mensen in grondstoffen beleggen, is dat ze schaars zijn. Maar nu de inflatie de pan uit rijst, is een goede diversificatie onontbeerlijk. Grondstoffen zijn waardevast, ongevoelig voor inflatie, maar hoe zit het met de nadelen?

Als belegger kun je uit verschillende beleggingscategorieën vermogenstitels kiezen. Denk aan aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, indextrackers of beursgenoteerd vastgoed. Een andere optie is beleggen in grondstoffen.

Bij grondstoffen denken velen prompt aan goud en olie. Maar je kunt ook beleggen in andere edelmetalen, zoals platina en zilver, in andere energiedragers, zoals aardgas en steenkool, in industriële metalen, zoals ijzererts en koper, of in landbouwproducten, zoals koffie en suiker.

Waarom beleggen in grondstoffen


Maar waarom zou je überhaupt in grondstoffen willen beleggen? Je doet het niet voor de inkomsten. Je ontvangt geen dividend, zoals bij aandelen, en ook geen rente, zoals bij obligaties. Wat maakt beleggen in grondstoffen dan toch aantrekkelijk?

Een van de redenen is dat grondstoffen schaars zijn. Dat betekent niet dat de voorraad per definitie eindig is, maar vooral dat de hoeveelheid op korte termijn beperkt beschikbaar is. Hierdoor wordt de prijs van grondstoffen voornamelijk bepaald door de wet van vraag en aanbod.

Het aanbod van grondstoffen kan een flinke knauw krijgen, wanneer oogsten mislukken of als er bijvoorbeeld niet op tijd of onvoldoende geïnvesteerd is in bosbouw of in het ontginnen van aardmetalen. Wanneer het aanbod plots een stuk lager ligt dan voorheen of als de vraag sterk stijgt, kan de prijs van grondstoffen aardig oplopen.

Een andere reden om in grondstoffen te beleggen is dat ze waardevast zijn. Aandelen dalen als bedrijven door inflatie minder winstgevend worden, obligaties verliezen aan waarde door de verminderde koopkracht. Grondstoffen daarentegen zijn ongevoelig voor inflatie omdat ze de ontwikkeling van het algemene prijsniveau volgen.

Nog een reden: grondstoffen zijn een bron van diversificatie. Vooral in tijden van hoge inflatie loont het om te beleggen in grondstoffen omdat ze dan de verliezen van andere beleggingen compenseren. Door ook te beleggen in grondstoffen verlaag je dus het risico van je beleggingsportefeuille.

Waarom niet beleggen in grondstoffen

Hét nadeel van grondstoffen is de hoge volatiliteit. De prijsontwikkeling kan grillig zijn. Diverse onbeheersbare factoren zijn van invloed. De prijzen van grondstoffen zijn afhankelijk van de economie, de geopolitieke situatie en het sentiment in de markt. Een oorlog in Oost-Europa kan de prijs van landbouwgewassen en olieproducten aardig doen oplopen.

Daartegenover staat dat grondstoffen niet failliet kunnen gaan, bedrijven wel. Wanneer het echt tegenzit, is een bankbreuk (een vorm van faillissementsfraude, red.) bij bedrijven niet uitgesloten, waardoor de aandelen binnen de kortste keren niets meer waard zijn. Bij grondstoffen gebeurt dat niet. De prijs kan wel sterk dalen, maar ze zullen niet snel helemaal niets waard worden.

Nog een argument tegen grondstoffen is de natuur van het product. Bij fysieke levering, wat gebruikelijk is, zorg je zelf voor de opslag ervan. Dit belangrijke nadeel kun je heel gemakkelijk oplossen als je via beleggingsfondsen of met trackers in grondstoffen belegt.

Lonend in tijden van inflatie

Tot voor kort loonde beleggen in grondstoffen niet, maar inmiddels zijn niveaus bereikt die we sinds 2008 niet meer hebben gezien. Op 22 maanden tijd schoten de prijzen van grondstoffen (S&P GSCI) met 260% omhoog! En dat in een klimaat waarin Amerikaanse aandelen (S&P 500) 52% winst boekten, staatspapieren (US Treasuries) 6% aan waarde verloren en het algemene prijzenpeil voor producenten met 31% steeg.

De prijzen op de grondstoffenmarkten stijgen hard en het einde ervan is nog niet in zicht. Tijdens de vorige ‘super cycle’ gingen de prijzen van grondstoffen maar liefst vijf keer over kop, waren aandelen niet vooruit te branden en boekten goudgerande obligaties 67% winst. En dat allemaal in een economische omgeving met een inflatie van 63%, blijkens de producentenprijsindex.

Maar: tussen de twee periodes van hoge inflatie in, die gekenmerkt werd door deflatie, daalden de prijzen op de grondstoffenmarkten met 73% en harkten aandelen en obligaties respectievelijk een meerwaarde van 120% en 50% binnen.

Wel of geen grondstoffen

De geschiedenis leert dat grondstoffen bescherming bieden tegen inflatie. Hoge inflatie is in de regel slecht nieuws voor aandelen, maar die werkt wel positief door in de prijs van grondstoffen. Beleggen in grondstoffen doe je niet voor de inkomsten, wel voor de waardevermeerdering. Dat kan heel goed uitpakken.

Bedenk wel dat het geen belegging is voor Jan en alleman: voor de meeste beleggers zijn grondstoffen door de hoge volatiliteit minder geschikt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!