Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Tips Karel Mercx, 1 jul 16:30

Redactietips Karel | Een dramatisch kwartaal voor de outperformance

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds 2015 beheer ik mijn beleggingstips als een portefeuille. Het totaalrendement daarvan bedraagt sindsdien +208%, terwijl de MSCI World op +101% staat.

Het afgelopen kwartaal was echter dramatisch: de outperformance daalde met 34 procentpunten. De oorzaak is dat de meerderheid van de portefeuille uit edelmetaalbeleggingen bestaat en deze hebben het afgelopen kwartaal heel harde klappen gehad.

Beleggingen in edelmetaal presteren slecht wanneer de Amerikaanse centrale bank Fed hard aan het afremmen is. Dit beleid was geen verrassong, maar ik heb niet heb ingegrepen omdat dat wanneer de Fed stopt met afremmen er in korte tijd hoge rendementen met edelmetalen te halen valt. Die wil ik niet missen.

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF  (30 juni; €28,61) | De minst dramatische positie over 2022 is de VanEck Vectors Gold Miners ETF. Deze positie raakte 3,8% kwijt. De waardering voor goudmijnaandelen is alleen maar aan het dalen. De verhouding tussen de goudprijs en goudmijnaandelen staat op 0,12. Dit is extreem laag. het gemiddelde van de afgelopen 26 jaar is 0,31. Dit betekent dat zelfs als goud niet duurder wordt, de goudmijnen nog een rit van 158% (!) te gaan hebben om normaal gewaardeerd te zijn en dan heb ik het nog niets eens over overwaardering of een wel stijgende goudprijs.

In de afgelopen jaren viel regelmatig te horen dat goud last heeft van de opkomst van cryptovaluta’s. Sinds de cryptomarkt is gedaald van ruim $3 bln naar minder dan $1 bln kan dit argument ook van tafel. Ik wacht rustig af totdat de Fed klaar is met verkrappen. 

Wheaton Precious Metals (30 juni: $36,03)  | Mochten de goud- en zilverprijzen een keer gaan stijgen, dan zal Wheaton Precious Metals daar met een hefboom van profiteren. Het bedrijf koopt immers voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen en verkoopt dat voor een variabele prijs weer door. Afgelopen kwartaal daalde de koers met 4,7%. 

Unilever (30 juni: €43,32) | De koers van Unilever verloor in het eerste halfjaar 6,1%. De verhouding tussen de vrije kasstroom en de beurskoers van 5,9% laat zien dat het aandeel goedkoop is. Halverwege juli krijgt de activistische aandeelhouder Peltz met zijn Trian Fund Management een plek in het bestuur van Unilever. Ik ben zeer nieuwsgierig hoe hij waarde bij het concern gaat creëren. 

iShares USD Treasury Bond 20+ Yr UCITS ETF (30 juni: $4,25) | Langlopende staatsobligaties van de Amerikaanse overheid presteren goed wanneer zich donkere wolken boven de financiële markten samenpakken. In de afgelopen weken is de lange rente Amerikaanse rente sterk aan het dalen.

Ik ben op zoek naar een mooi moment om afscheid te nemen van deze positie want ik denk dat over een aantal jaren de rente hoger staat dan vandaag. Waarschijnlijk komt dat moment zodra de Amerikaanse economie officieel in een recessie is terechtgekomen. Deze positie verloor afgelopen kwartaal 13,5%.

First Majestic Silver  (30 juni; $7,18) | In het afgelopen jaar is de verhouding tussen goud en zilver gestegen van 68 naar 91. In 2011 was dit verhoudingsgetal nog 30 en in de twintigste eeuw is dit zelfs meerdere malen onder de 20 geweest. Er zijn genoeg redenen waarom zilver flink duurder zou kunnen worden. Eén daarvan is dat weinig zo goed elektriciteit geleidt als zilver en elektriciteit staat centraal bij verduurzaming. Al in het eerste kwartaal dumpten beleggers zilver massaal en het aandeel First Majestic daalt dit jaar met 26,6%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!