Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Morningstar | Deutsche Telekom versus Vodafone

0 0 Leestijd ongeveer

Morningstar ziet kansen voor het aandeel Deutsche Telekom en is juist voorzichtig over het aandeel Vodafone.

Deutsche Telekom behoort in de Verenigde Staten tot een van de grootste telecombedrijven. Dit is onder meer te danken aan de overname van Sprint door T-Mobile US in 2020. Morningstar stelt dat T-Mobile inmiddels een heel eind op weg is met de integratie van Sprint en nu al blijkt dat de synergie- en netwerkvoordelen nog groter zijn dan eerder gedacht.

De Amerikaanse tak van T-Mobile is zeer belangrijk voor Deutsche Telekom. Weliswaar bezitten de Duitsers slechts 50% van de aandelen, het onderdeel is wel goed voor 60% van de EBITDA van Deutsche Telekom.

Stabiel marktaandeel voor Deutsche Telekom

Verder wijst Morningstar erop dat Deutsche Telekom een zeer stabiele marktpositie in Duitsland heeft. Zowel op het gebied van mobiele als vaste telefonie is het Duitse telecombedrijf de grootste. Om klanten aan zich te blijven binden investeert Deutsche Telekom in het verbeteren van zijn netwerk en wil het de komende tien jaar klanten met een vaste lijn geleidelijk aan overzetten op een glasvezelverbinding.

Ook buiten de VS en Duitsland heeft Deutsche Telekom een groot marktaandeel in onder meer Griekenland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Morningstar is dan ook optimistisch over Deutsche Telekom en hanteert een koopadvies.

Spreiding van Vodafone

Over sectorgenoot Vodafone maakt Morningstar zich meer zorgen. Een van de grootste punten van aandacht is dat Vodafone in veel markten waarin het actief is concurrentievoordelen ontbeert. Op de Britse thuismarkt is Vodafone weliswaar samen met BT marktleider op het gebied van mobiele telefonie-abonnementen, de concurrentie is daar hevig en het telecomconcern bezit geen vast telefonienetwerk.

Verder is de Italiaanse vaste en mobiele telefoniemarkt door zijn open structuur uiterst competitief, terwijl in Spanje Vodafone niet op kan tegen het superieure netwerk van Telefónica en in Duitsland Deutsche Telekom voor zich moet dulden.

Eigenlijk is Morningstar alleen positief over de overige Europese landen waarin Vodafone actief is, waaronder Portugal, Griekenland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Maar dit zijn niet de belangrijkste markten voor Vodafone.

Teveel markten

Morningstar vindt sowieso dat het Britse telecomconcern op teveel markten actief is die niet tot zijn kernactiviteiten behoren. In totaal gaat het om achttien landen in Afrika, Azië en Oost-Europa. Dit maakt de prestaties van het bedrijf als geheel ondoorgrondelijk, omdat iedere markt immers anders is wat betreft groei, winstmarge en netwerkvoordelen. Morningstar zou daarom graag zien dat Vodafone onderdelen gaat verkopen die niet tot zijn kernactiviteiten behoren en hanteert een verkoopadvies op het aandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.