Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 23 jun 09:00

De controversiële sectoren | Oorlogswal keert duurzaam schip

0 0 Leestijd ongeveer

Het kan verkeren. Ruim drie jaar geleden werd toenmalig D66-fractievoorzitter Rob Jetten met een brede lach en een duim omhoog gefotografeerd bij de Hemwegcentrale in Amsterdam.

Op de foto naast de steenkolencentrale was een grote D66-reclameposter te zien met de voor sommigen misschien snedige tekst ‘wij halen hem weg’. Inmiddels is Jetten minister van Klimaat en Energie en stelde hij in die hoedanigheid deze week juist voor de vervuilende steenkoolcentrales in Nederland harder te laten draaien. Jetten kan natuurlijk buitengewone omstandigheden – oorlog in de Oekraïne – voor deze ommezwaai aanvoeren. Om de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen zijn immers drastische maatregelen nodig.

Jetten is niet de enige die zijn principes tijdelijk overboord moet zetten. In Duitsland stelt minister Robert Habeck van Economie en Klimaat – en prominent lid van de Duitse Groenen – voor om steenkoolcentrales te heropenen om zo het verbruik van aardgas te verminderen. Zijn collega-minister Christian Lindner, van de liberale FDP, opperde zelfs dat Duitsland zijn kerncentrales langer open moet houden. Een in Duitsland zo nodig nog controversiëler voorstel dan het heropenen van steenkoolcentrales.

Sociale taxonomie

In reactie op de Duitse, Nederlandse en ook Oostenrijkse plannen om steenkoolcentrales intensiever te gebruiken, waarschuwde Europese Commissie-president Ursula von der Leyen dat lidstaten van de EU ‘niet moeten terugvallen in vervuilende fossiele bandstoffen’. De oorlog in Oekraïne zorgt echter voor een – in ieder geval tijdelijk – andere kijk op thema’s die daarvoor zo eenduidig leken. Ook bij de Europese Unie zelf.

In een eerste versie van de ‘sociale taxonomie’ – een classificatie van economische activiteiten die bijdragen aan het behalen van sociale doelstellingen van de EU – uit juli 2021 werd de defensiesector bijvoorbeeld nog op een hoop gegooid met de tabaks- en gokindustrie die als ‘maatschappelijk schadelijk’ werden gezien. In het definitieve document van afgelopen februari is deze passage echter niet meer terug te vinden. Voor veel duurzame fondsbeheerders blijft de defensiesector niettemin een ‘no go’.

Visie aanpassen

Voor beleggers die minder gebonden zijn aan strikte duurzame criteria is de oorlog in Oekraïne mogelijk aanleiding om hun visie op controversiële sectoren als kernenergie en defensie aan te passen. Wie dat al eerder deed heeft dit jaar fraaie winsten geboekt. Maar zoals ik in april over mijn Rheinmetall-tip (defensiemateriaal) al aangaf is dat wel een rendement met een zwarte rand.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!