Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Portefeuilles Hildo Laman, 14 jun 2022 12:24

ETF-portefeuille | Grondstoffen en technologie de uitersten

0 0 Leestijd ongeveer

De ETF-portefeuille ontloopt de malaise op de beurs niet. Maar spreiding over verschillende categorieën zorgt ervoor dat het verlies relatief beperkt blijft.

De ETF-portefeuille staat al vrijwel het hele jaar in de min. Op dit moment is het verlies sinds 1 januari zo’n 9%. Dat is heel vervelend, maar desastreus is het niet. Het is beter dan veel grote aandelenindices, die niet zelden 15% of meer in het rood staan. De portefeuille is gespreid over een aantal verschillende beleggingscategorieën: natuurlijk aandelen, maar ook obligaties, vastgoed, grondstoffen (inclusief edelmetalen), en ook nog een deel cash. Niet elke categorie wordt even hard geraakt. In een uitstekend klimaat betekent dat vaak een wat minder hoog rendement, maar in slechte tijden blijft het verlies ook relatief beperkt. Ik maak een kort rondje langs de verschillende categorieën en ga vervolgens kijken of ingrijpen nodig is.

Aandelen

Het zijn de twee technologie-ETF’s die het hardst geraakt worden. Dat mag niet echt verbazingwekkend zijn: in opgaande markten zijn het meestal de technologie-aandelen die het hardste omhoog gaan en andersom geldt hetzelfde. De technologie-sector als geheel heeft een groot voordeel voor beleggers: de sector kent veel gebieden waar een gemiddelde of bovengemiddelde groei te verwachten is.

Een voorbeeld is automatisering van arbeid. Veel bedrijven hebben de laatste tijd te maken gehad met personeelstekorten. Ook stijgen de loonkosten flink, als gevolg van de inflatie. Het is dan niet gek om te verwachten dat bedrijven in zo’n klimaat sneller bereid zijn om in automatisering te investeren. Dat zou gunstig uit moeten pakken voor veel technologiebedrijven. Neem de bedrijven in de iShares Automation & Robotics ETF (ISIN code: IE00BYZK4552). Deze ETF bungelt dit jaar onderaan in de portefeuille, met een verlies van zo’n 25%. Het is niet uit te sluiten dat deze daling nog groter wordt, maar omdat automatisering voor veel bedrijven de toekomst heeft, kan deze ETF op de lange termijn het verlies meer dan goed maken.

Obligaties

Als gevolg van de snel gestegen rente doen de obligatie-ETF’s het niet goed dit jaar. Daardoor functioneren ze niet als een tegenwicht in tijden van dalende aandelenmarkten. Dat is vervelend, maar de mogelijkheid dat dit zou kunnen gebeuren was een belangrijke reden om de weging van obligaties in de portefeuille laag te houden. De hoge inflatie wordt bestreden met het verhogen van de rente. Zolang dat doorgaat, zal het lastig blijven op de obligatiemarkt. Mocht de inflatie sterk afnemen, eventueel door afnemende economische activiteit (recessie), dan kan het klimaat verbeteren.

Vastgoed

De oplopende rente doet ook vastgoedaandelen geen goed. Toekomstige huurinkomsten worden relatief minder waard door een hogere rente (disconteren tegen een hogere rente levert een lager bedrag op). Maar ook leningen die worden afgesloten voor de aanschaf en onderhoud van vastgoed kosten meer. Een eventuele recessie in Europa is voor de Europese vastgoed-ETF in de portefeuille (EasyETF FTSE EPRA Eurozone ETF, LU0192223062) ook een risico. Maar er is niet alleen maar slecht nieuws: een hogere inflatie kan ook hogere huren in de toekomst betekenen en voor een hogere waarde van het vastgoed in de verschillende fondsen zorgen. Het zal alleen wel even duren voordat de effecten daarvan zichtbaar zijn in de resultaten van de vastgoedfondsen.

Grondstoffen

Grondstoffen zijn in de portefeuille een positieve noot. Twee van de drie ETF’s die zijn gerelateerd aan grondstoffen staan  op een positief rendement voor dit jaar. Zilver staat op een kleine min. Het is opvallend dat de edelmetalen niet echt profiteren van de schade op de aandelenmarkten. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat beleggers posities in edelmetalen verkopen om verliezen elders te compenseren. Het kan ook zijn dat cash meer gewaardeerd wordt in onrustige tijden. Dat wil niet zeggen dat edelmetalen niet kunnen stijgen. Bij een aanhoudend hoge inflatie zou de prijs opgedreven kunnen worden door kopers die bang zijn voor de waarde van hun spaargeld. Dat de koersontwikkeling van grondstoffen afwijkt van die van aandelen, bewijst in ieder geval wel dat het spreidingseffect inderdaad werkt.

Cash

Er zit nog altijd een behoorlijk deel cash in de portefeuille. Eerder dit jaar zijn aankopen gedaan, waardoor het percentage al lager is dan bij het begin van dit jaar. Het resterende bedrag werkt nu als een rem op de verliezen, en is handig als potentiële nieuwe aankopen erg aantrekkelijk zijn geworden. De vraag is natuurlijk wanneer dat punt is aangebroken.

Geen aanpassingen

Het feit dat de aandelenkoersen zo zijn gekelderd, is geen reden om extra cash in te zetten. Er moet rekening gehouden worden met een markt die nog een tijd langer kan dalen. Als de VS in een recessie terechtkomen, kan de malaise op de beurzen nog een tijd aanhouden. In dat geval kan de extra cash ingezet worden voor nieuwe aankopen. Het klinkt dan zelfs logisch om nu de portefeuille in te richten op een verdere daling: de riskantere aandelen-ETF’s eruit, net als vastgoed en veel cash aanhouden. Zo’n rigoureuze wijziging werkt als het huidige klimaat inderdaad nog lang aanhoudt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de bodem binnenkort al bereikt wordt. Dan zal de strategie met veel cash juist verkeerd uitpakken en moet op hogere prijzen weer teruggekocht worden, waardoor de portefeuille per saldo erop achteruit gaat.

De golven op de markten proberen te timen met aan- en verkopen werkt meestal averechts. Het is bijzonder lastig om op precies het juiste moment te kopen en te verkopen. Missers kunnen ertoe leiden dat het rendement uiteindelijk lager uitpakt dan als de hele rit gewoon uitgezeten wordt. De portefeuille is behoorlijk in evenwicht. Als de daling doorzet, is er cash om extra aankopen te doen op heel lage prijzen. Als het herstel aanstaande is, zullen de andere posities profiteren van het koersherstel. Deze portefeuille is gericht op de lange termijn. Dan is weinig handelen meestal het beste.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!