Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 14 jun 2022 15:36

DSM | Fusie levert dividendbeleggers extra werk op

0 0 Leestijd ongeveer

DSM en Firmenich hebben de beleggersdag aangegrepen om het internationale karakter van het fusiebedrijf in de schijnwerpers te zetten. Dat heeft voor Nederlandse beleggers overigens een dividendnadeel.

Bij het fusiebericht van DSM en Firmenich ging de aandacht vooral uit naar de financiële kant van de transactie. De beleggersdag van maandag 13 juni bracht in dit opzicht niets nieuws, maar was wel een goede gelegenheid om een beter beeld te krijgen van de activiteiten van het Zwitserse bedrijf en de toekomstige structuur.

In dat eerste opzicht kwam naar voren dat Firmenich net als DSM dankzij slimme innovatie een sterke marktpositie heeft. De onderneming introduceert bijvoorbeeld elk jaar 52.000 nieuwe geuren. De kracht zit behalve in de breedte van het aanbod vooral in de technologie van het productieproces. Dankzij bepaalde toevoegingen is het bijvoorbeeld onmogelijk voor andere partijen om de middelen te ontleden en na te maken. Hierdoor is de kans veel kleiner dat klanten te maken krijgen met goedkope namaakversies van hun producten.

De boodschap van de beleggersdag is dat het samengaan van de bedrijven een internationaal topconcern oplevert. Voor Nederlandse beleggers zitten daaraan twee kanten. De co-ceo’s van DSM – Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze – komen ook aan het roer te staan van de nieuwe combinatie. Ook in de raad van commissarissen is het Nederlandse bedrijf heel goed vertegenwoordigd. Maar hoewel er een dubbel hoofdkantoor komt in Maastricht en Kaiseraugst, wordt de onderneming statutair gevestigd in Zwitserland. Dit was een voorwaarde voor Firmenich om akkoord te gaan met de transactie.

Conclusie

Hoewel het aandeel een notering houdt aan Euronext Amsterdam, heeft de juridische verhuizing voor Nederlandse beleggers fiscale gevolgen. Zwitserland hanteert namelijk een tarief voor dividendbelasting van 35%. Daarvan kunnen Nederlandse beleggers 15% verrekenen bij de aangifte inkomstenbelasting. De overige 20% kan worden teruggevorderd bij de Zwitserse belastingdienst. Dat is echter een behoorlijke klus. De synergie- en groeivoordelen van de transactie wegen op tegen deze extra moeite en het koopadvies voor het aandeel DSM blijft van kracht.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!