Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Grafiek vd Dag | Amazon eindelijk toegankelijk voor kleine belegger

0 0 Leestijd ongeveer

Voor het aandeel van de populaire Amerikaanse retail- en cloudgigant Amazon werd gisteren eindelijk de stock split (1:20) doorgevoerd, waardoor het nu ook voor kleine beleggers mogelijk is om een paar honderd euro te investeren.

Gisteren sloot Amazon gelijk al 2% hoger, nadat er intraday zelfs +5% op het bord stond als teken dat kleinere beleggers deze stock splits waarderen. Vaak gaat een stock split ook samen met een aandeel dat qua waardering (te) hard is opgelopen en waarvan de beurskoers stagneert, omdat professionals (die de hoge prijzen met gemak betalen kunnen) minder potentie zien.

Een groeiend aantal bekende grote Amerikaanse aandelen voerde de laatste jaren aandelensplitsingen door, vaak op koersniveaus van meer dan $1000 per aandeel. Een stock split wordt doorgaans aangekondigd om de aandelenkoers naar beneden te krijgen waardoor een aandeel interessant wordt voor een grotere groep (in dit geval kleinere) beleggers. Ook komt zo’n stap de verhandelbaarheid ofwel liquiditeit ten goede. Voorbeelden van grote en populaire aandelen die niet heel lang geleden hun aandelen splitsen zijn onder meer Nvidia (juli 2021), The Trade Desk (juni 2021), Apple (augustus 2020) en Tesla (augustus 2020). In alle gevallen ging het hier om vrij grote splitsen, waarbij aandeelhouders voor elk oud aandeel ten minste 4 nieuwe aandelen terugkregen, ofwel een verhoging 1:4, zoals Apple twee jaar terug deed. The Trade Desk, dat in 2022 keihard daalt, splitste in de verhouding 1:10, Tesla deed 1:5 en Nvidia 1:4.

Amazon spant wat dat betreft de kroon met een 1:20 splitsing. De beurskoers werd gisteren in 20 stukjes gehakt en één aandeel kon gekocht kon worden voor $125 in plaats van $2500 de dag ervoor. Dit soort acties zijn zeer goed voor retailbeleggers die vanuit het oogpunt van spreiding vaak relatief kleine bedragen per aandeel investeren. Een beurskoers van $2500 is dan vaak veel te hoog en daarom zijn de toenemende splitsingen een prima ontwikkeling. Ze zorgen bovendien voor veel meer handel; niet voor niets was Amazon gisteren op Wall Street het op één na meest verhandelde aandeel met een omzet van ruim 135 miljoen aandelen. Bijna alle analisten die Amazon volgen, adviseren overigens ‘kopen’ met 55 buy- of strong buy-aanbevelingen tegen slechts 3 keer ‘houden’ en één verkoopadvies.

Alphabet volgt in juli

Het voorbeeld van Amazon krijgt navolging, want in juli zal ook Alphabet (Google) zijn aandelen splitsen en wel in de zelfde verhouding als Amazon. Een aandeel Alphabet kost nu $2336 en kan vanaf medio juli voor $116,8 gekocht worden, uitgaande van een onveranderde beurskoers te zijner tijd. Dankzij de aandelensplitsingen van de grote jongens zijn steeds meer bekende namen toegankelijk voor kleinere beleggers en dat is natuurlijk een prima ontwikkeling. Toch zijn er nog genoeg aandelen op Wall Street (en in Europa, vooral Zwitserland) met een koers van meer dan $1000; als ik een voorstel mag doen zou ik graag ook Booking.com ($2345) en Chipotle Mexican Grill ($1380) hun aandelen zien splitsen. Gezien het meer speculatieve karakter van  dit soort fondsen is het kopen van 1 aandeel momenteel voor een grote groep beleggers zeer risicovol. Een kleinere investering is niet mogelijk; tijd voor actie dus, Amazon en Alphabet geven alvast het goede voorbeeld.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.