Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 30 mei 2022 11:34

Lucas Bols | Drankproducent nog niet op waarde geschat

0 0 Leestijd ongeveer

Lucas Bols heeft bijzonder sterke groeicijfers overhandigd over boekjaar 2021/2022. Zo lag de omzet in de Verenigde Staten liefst 53% boven pre-coronaniveau. De beurs heeft daar nauwelijks oog voor.

Over het gebroken boekjaar 2021/2022 (1 april 2021 – 30 maart 2022) heeft Lucas Bols een omzet geboekt van €92,0 mln en dat is liefst 10% meer dan in pre-coronajaar 2019-2020. Vergeleken met vorig jaar bedraagt de groei 61%. De groei valt enerzijds te verklaren door het geleidelijk weer open gaan van de horeca.

Lucas Bols heeft echter ook op eigen kracht veel bewerkstelligd. Zo steeg de omzet in de Verenigde Staten met liefst 53% vergeleken met 2019/2020. Ook in het Verenigd Koninkrijk (+62%) en in Australië (+62%) werd een forse groei gerealiseerd vergeleken met de periode voor corona.

Ceo Huub van Doorne spreekt van een krachtige opbouw van de ‘global cocktail brands’: Bols Likeuren, Passoả en Galliano. De totale omzetgroei had nog hoger kunnen uitkomen, maar Japan en de reis-gerelateerde markten werden nog gedempt door corona-maatregelen.

Wel margedruk

Vooral door hogere inputprijzen, waar de gehele sector mee kampt, daalde de brutomarge met 80 basispunten vergeleken met 2019/2020. Ten opzichte van vorig jaar ligt de brutomarge wel 200 basispunten hoger. Lucas Bols wist de verstoringen in de bevoorradingsketen goed het hoofd te bieden, onder meer door een gunstigere productmix (cocktails hebben een hogere marge) voorraadopbouw, prijsverhogingen alsmede besparingen op overhead.

Onderaan de streep is de nettowinst gecorrigeerd voor eenmalige posten uitgekomen op €14,7 mln, gelijk aan €1,11 per aandeel. De resultaten zijn een stuk beter dan verwacht. Zeer positief voor het risicoprofiel is de verbetering van de leverage ratio van 5,07 naar 2,74. De forse schuldafbouw komt deels door de emissie van eind vorig jaar ten behoeve van de aankoop van het merk Tequila Partida.

Aandeel Lucas Bols blijft ‘koopwaardig

Ondanks alle geopolitieke en macro-economische uitdagingen is Van Doorne positief over de toekomst. Voor dit jaar is een voortgaande winstgroei mogelijk tot naar onze schatting €1,25 per aandeel. Op een koers van €11 geeft dat een wel erg bescheiden koers-winstverhouding van 8,8. Ook de dividendbetaling zal weer worden hervat. Uitgaande van een pay-out van 40% biedt dat een aantrekkelijk dividendrendement van circa 4,5%. Het koopadvies voor het aandeel Lucas Bols blijft van kracht.

VS, het beloofde cocktailland
Lucas Bols bouwt aan een sterke internationale merkenportfolio in groeiende cocktailmarkten over de hele wereld. De Verenigde Staten ontwikkelen zich tot een zeer grote markt. Lucas Bols profiteert hier volop van door een sterke uitrol van het distributieplatform Lucas Bols USA. Hierbij is het aantal verkooppunten aanzienlijk toegenomen van 40.000 tot ruim 50.000.

De Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico maken inmiddels 28% van de concernomzet uit. Het merk Passoả levert een sterke bijdrage aan de groei op de Amerikaanse markt. De nieuwe aanwinst Tequila Partida kan de groei in de Verenigde Staten verder aanwakkeren. Tequila is een van de snelst groeiende sterke dranken in de Verenigde Staten en het belangrijkste ingrediënt van de populairste cocktail Margarita.

  • De auteur heeft een positie in Lucas Bols

Aandeel Lucas Bols Kerngegevens

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!