Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 22 mei 09:00

Morgan Stanley | Somber over Europese aandelenmarkten

0 0 Leestijd ongeveer

Geen enkele Europese aandelensector prijst een recessie in, waarschuwt een defensief ingesteld Morgan Stanley.

De economen van Morgan Stanley verlagen hun groeiverwachtingen voor de Europese economie, verhogen hun inflatieverwachtingen en rekenen op een renteverhoging van de ECB in juli. Deze macro-economische ontwikkelingen zijn te ongunstig om enthousiast te zijn over de Europese aandelenmarkt. Morgan Stanley sluit perioden van korte en hevige koersstijgingen niet uit, maar zou deze dan aangrijpen om te verkopen en adviseert geen ‘buy-the-dip’ strategie – het bijkopen wanneer de markten dalen.

De bank schat de kans op een recessie in Europa in de komende twaalf maanden op 50% en verwacht de zwakste groei in de tweede helft van dit, en de eerste helft van volgend jaar. De gemiddelde daling van de winst per aandelen van de bedrijven uit de MSCI Europe Index is 25% in een recessie. Geen enkele sector prijst een dergelijke winstdaling in, zo berekende de bank.

Winstmarges

Gemiddeld gaan analisten voor dit jaar uit van een groei van de winst per aandeel van 11% voor de bedrijven uit de MSCI Europe. Morgan Stanley is negatiever, maar verhoogde na de beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal wel de verwachte winstgroei voor heel 2022 van 3 naar 5%. Voor 2023 gaat de groeiverwachting voor de winst per aandeel daarentegen van 4 naar 2%.

Aanhoudende problemen in de toeleverketen – door corona in China en oorlog in Oekraïne – zorgen voor hogere inflatie en daarmee voor druk op de winstmarges. Voor de komende twaalf maanden ziet de bank dan ook geen opwaarts potentieel voor de MSCI Europe Index en rekent zelfs op een tussentijdse terugval.

Defensief

De koers-winstverhouding van de Europese aandelenindex is door de koersdaling dit jaar tot 12,6 gedaald. Dat is op zich een aantrekkelijk niveau voor de lange termijn, maar op basis van alternatieve waarderingsmaatstaven – onder meer dividendrendement – oogt de waardering dan weer minder aanlokkelijk. Bovendien zijn Europese aandelen alleen aantrekkelijk gewaardeerd ten opzichte van Amerikaanse aandelen maar niet ten opzichte van de andere regio’s. In dit onzekere klimaat raadt Morgan Stanley vooral defensieve posities aan. Dat leidt tot een voorkeur voor sectoren als Telecom, Energie, Tabak en Nuts.

Het is volgens de bank simpelweg nog te vroeg om posities in meer cyclische sectoren in te nemen. Morgan Stanley is nu vooral enthousiast over aandelen met een veilig en aantrekkelijk dividend(rendement). Unilever, de Nederlandse verzekeraars Aegon, ASR en NN Group en KPN zijn voorbeelden van dit soort aandelen. Ook noemt de bank onder meer nog de nutsbedrijven EDP, Enel en Iberdrola en British American Tobacco, Eiffage en Vodafone.