Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Advieswijziging OCI | Producent heeft top bereikt

0 0 Leestijd ongeveer

OCI heeft een sterk kwartaal achter de rug en verwacht dat de goede marktomstandigheden nog zeker tot 2024 aanhouden. De piek in de winst is nu wel bereikt.

Het zijn gouden tijden voor OCI. De meststoffen- en methanolfabrikant boekte in het eerste kwartaal een aangepast ebitda van $970,1 mln, een toename van 115% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Fors hogere prijzen maakten deze indrukwekkende winstsprong mogelijk. Zo zijn sommige meststofprijzen verdrievoudigd. De volumes daalden met 2%, voornamelijk door de verschuiving van meststofverschepingen naar het tweede kwartaal en tijdelijke productieonderbrekingen in methanolfabrieken.

In april verhoogden de drie grote kredietbeoordelaars eindelijk hun rating naar ‘investment grade’, een beloning voor de snelle schuldreductie. In het eerste kwartaal verdubbelde de vrije kasstroom en daalde de nettoschuld met 43% naar $1,26 mrd. Daarmee is de nettoschuld/ebitda-ratio verder gezakt naar slechts 0,4. Dit stelt OCI in staat om het interim dividend significant te verhogen.

Het bedrijf verwacht dat de ebitda in het tweede kwartaal hoger zal uitvallen dan in het eerste kwartaal en is nog wat positiever geworden over de langere termijn. Hoge voedselprijzen en een structurele verkrapping van het aanbod zorgen voor positieve eindmarkten tot tenminste 2024.

Winst piekt dit jaar

Hoewel OCI meer gaat investeren in groene projecten zoals waterstof, stevent het bedrijf snel af op een netto kaspositie. Logischerwijs zal het jaarlijkse dividend daarom voorlopig ruim boven het basisniveau liggen van $400 mln, ofwel $1,90 per aandeel. Voor dit jaar verhoog ik onze winsttaxatie naar €7,25 per aandeel. Het dividend kan dan uitkomen op €4,00 per aandeel, uit te betalen in halfjaarlijkse termijnen.

Aandeel OCI naar ‘houden’

Dit vertaalt zich in een k/w van 5,2 en een dividendrendement van 10,7%. Ondanks de goede markt zal de huidige piekwinst de komende jaren weer duidelijk dalen, zodat de verwachte k/w voor 2024 uitkomt op 12,5. Sinds mijn koopadvies in 2017 is de koers verdubbeld en de onderwaardering wel verdwenen. Ik breng het voor het aandeel OCI advies terug naar ‘houden’.

De auteur heeft een positie in OCI

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!