Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Portefeuilles Karel Mercx, 16 mei 12:03

Defensieve portefeuille | Tot dusver alles goed in 2022

0 0 Leestijd ongeveer

De Defensieve portefeuille staat over 2022 een paar procent in de plus, terwijl de belangrijkste hoofdindices allemaal in de dubbele cijfers dalen.

Twee weken geleden was de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. Niet voor de eerste keer bleken Warren Buffett (91 jaar) en Charlie Munger (98 jaar) dezelfde beslissingen te hebben genomen als de beheerders van de Defensieve portefeuille. In 2016 namen de heren in hetzelfde kwartaal als de Defensieve portefeuille een grote positie in het aandeel Apple en in het afgelopen kwartaal van 2022 hebben de superbeleggers, net als wij, de oliegerelateerde beleggingen flink uitgebreid.

Aan het begin van 2022 had Buffett $4,5 mrd dollar in aandelen Chevron en aan het einde van het eerste kwartaal was het $25,9 mrd. Daarnaast heeft Berkshire Hathaway nog $7 mrd in Occidental Petroleum gestoken. De Defensieve portefeuille koos ook voor een grote positie Chevron en in de Bloomberg Commodity Index. Met het nodige resultaat. 

Winnaars

Deze twee posities hebben zo uitstekend gepresteerd dat ze de Defensieve portefeuille in 2022 in de plus hebben geduwd. Chevron staat 57% hoger en de iShares Diversified Commodity Swap ETF (ISIN: DE000A0H0728) heeft 40% gewonnen. Zolang de investeringen naar fossiele brandstoffen op de laagste niveaus sinds minimaal 1997 blijven staan verwachten wij dat de grondstoffenprijzen nog een stuk zullen stijgen.

Deze twee posities houden wij stevig vast. De jaren zeventig hebben ons geleerd hoe sterk grondstoffen kunnen stijgen wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Deze twee posities hebben een gezamenlijke weging van 9%. In de portefeuille zit daarnaast voor 22% aan goud. Goud loopt dit jaar met 9% op en met deze drie knallers doen Sanofi (+13,3%), Walmart (+11,9%) en Novartis (+6,7%) ook lekker mee. 

Verliezers

De Defensieve portefeuille heeft vijf bleeders. Roche (-16,5%), Enel (-15,7%), Microsoft (-15,1%), Cisco (-14,5%) en Münchener Rück (-12,4%) verliezen in euro’s wel allemaal minder dan de drie toppers in de portefeuille winnen. Dit komt doordat deze beleggingen allemaal een relatieve kleine weging hebben ten opzichte van grondstoffen en goud.

Het rendement van de Defensieve portefeuille over 2022  is 2,22%. Dit is een stuk beter dan de S&P500 (-15,6%) en de EuroStoxx50 (-13,8%). De portefeuille bestaat voor 41,3% uit cash. Dit voelt soms aan als een pijnpunt, omdat de inflatie een stuk hoger is dan de spaarrente van 0%, maar zolang aandelen de inflatie niet compenseren, heeft het ook geen zin om meer te gaan beleggen. Ik denk dat er in de komende maanden nieuwe koersdalingen aan gaan komen en dat is een mooi moment om tegen lagere koersen geld in de markt te schuiven. 

Inflatie beteugelen

De Fed heeft duidelijk gezegd dat het laten dalen van de inflatie prioriteit heeft. Afgelopen week bleek maar weer eens dat de Amerikaanse centrale bank achter de feiten aan het aanlopen is. Het inflatiecijfer over de maand april kwam in de VS uit op 8,3%, waar de verwachting was dat de prijzen over de afgelopen 12 maanden met niet meer dan 8,1% waren gestegen. Zelfs zonder de volatiele componenten als energie en voedsel, zijn de prijzen met 6,2% gestegen. Dit toont wel aan dat de inflatie niet meer onder controle is.

Als de oorlog in Oekraïne eindigt, zullen de voedsel- en energieprijzen waarschijnlijk tijdelijk sterk dalen, maar het is nog maar de vraag of het ook wat gaan doen aan de kerninflatie. Dit betekent dat de Fed nog harder zijn best moet doen om de inflatie te beteugelen. Inflatie wordt ingedamd door economische activiteit af te remmen en economische activiteit die verdwijnt zorgt in de regel voor dalende beurskoersen. 11 van de 14 keer dat de Fed de economie afremde, volgde er een recessie met sterk dalende koersen. 

Amerikaanse recessie

Wij gaan uit van een recessie in de VS, omdat het afremmen van de Amerikaanse economie op een tempo gebeurt dat nog niet eerder in het verleden is gezien. In een jaar tijd is bijvoorbeeld de Amerikaanse hypotheekrente van 2,8 naar 5,6% gegaan. Dit betekent dat mensen minder snel hun hypotheek zullen oversluiten voor extra financiële ruimte en omdat er minder valt te lenen zit er een rem op de stijging van de huizenprijzen. Amerikanen voelen zich zo minder rijk en zullen minder gaan uitgeven.

Dit betekent dat er een kans is dat aandelen eindelijk een keertje goedkoop zullen gaan raken en dan durven de beheerders van de Defensieve portefeuille het aan om een grotere aandelenposities in te nemen. De enorme rally van de afgelopen 12 jaar heeft de S&P500 een rendement gegeven van 470%, een stuk meer dan 150% die in het verleden gebruikelijk was over een dergelijke periode.

Strategie

Hoewel wij een zo hoog mogelijk rendement proberen te behalen, past het binnen de strategie dat de Defensieve portefeuille op langere termijn een lager rendement zal behalen dan de bekende indices. Elke wereldwijde hoofdindex is in het verleden wel eens gedaald met 70 à 85%. Deze risico’s zijn voor de beheerders veel te hoog en daarom zullen wij ook nooit 100% in aandelen beleggen.

Kortom: wij slapen goed en hebben sinds het begin in 2010 elk jaar een positief rendement behaald. We gaan door op dezelfde weg, mochten de aandelen een keer echt flink dalen, dan zullen wij meteen toeslaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!