Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 11 mei 15:26

Ahold | Aantrekkelijke waardering en groeiend dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van Ahold komt in het lopende jaar uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2021. Dat is een opsteker, maar beleggers hebben meer oog voor een daling van het bedrijfsresultaat en wat zwakke online verkopen.

De omzet van Ahold is in het eerste kwartaal met 8% gestegen naar €19,8 mrd. Die toename is echter voor een groot deel het gevolg van de sterke dollar. Bij constante wisselkoersen zou de omzetgroei op iets minder dan 4% zijn uitgekomen. Dat was voornamelijk te danken aan hogere verkopen in de Verenigde Staten. Daar steeg de omzet tegen constante wisselkoersen met 6% naar €12,2 mrd.

Ongeveer de helft van het groeitempo was een gevolg van nieuwe winkelopeningen en benzineverkopen. De omzet bij winkels die minstens een jaar open zijn (exclusief benzineverkopen), liep met net iets meer dan 3% op.

Ahold in cijfers Q1 2022 Q1 2021
Omzet €19.774 mln €18.264 mln
Bedrijfsresultaat €818 mln €828 mln
Nettowinst €546 mln €550 mln

In Europa tekende zich op deze basis juist een daling af van ruim 3%. Het onderliggende bedrijfsresultaat op dit continent daalde met 26% naar €263 mln. Dat was met name het gevolg van de lockdown-maatregelen in dezelfde periode vorig jaar. Indertijd lag de online verkoop van boodschappen en de omzet van Bol.com een stuk hoger. De consumentenverkopen bij die laatstgenoemde divisie daalden met 4% naar €1,3 mrd, terwijl zich vorig jaar nog een stijging van 79% aftekende.

Kleine meevaller

Op concernniveau daalde het onderliggende bedrijfsresultaat bij constante wisselkoersen met 7% naar €829 mln. Onderaan de streep lag de nettowinst van €546 mln slechts 5% lager dan een jaar eerder. Dat was voor een deel te danken aan een meevaller van €60 mln, die ontstond doordat Ahold via verzekeringsprovisies profiteerde van de oplopende rente. Hierdoor ontstond er ruimte om de winstprognose voor heel 2022 iets te verhogen.

De onderliggende winst per aandeel ligt naar verwachting in lijn met die van vorig jaar (€2,19). Aanvankelijk rekende het bedrijf op een kleine daling.

Aandeel Ahold blijft op ‘kopen’

Beleggers hadden echter vooral oog voor het eenmalige karakter van de opsteker, de omzetdaling in Europa en het slechte beursklimaat dat ervoor zorgt dat een beursgang van Bol.com in de tweede jaarhelft steeds onwaarschijnlijker wordt. De koersdaling van het aandeel Ahold van bijna 5% doet echter geen recht aan de goede vooruitzichten voor de lange termijn. De aantrekkelijke waardering (k/w 11,9) en het groeiende dividendrendement vormen aanleiding om het koopadvies te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!