Grafiek vd Dag | Opkomende markten geen succes
Het idee was jarenlang dat opkomende markten veel hogere economische groeicijfers zouden laten zien. Dat zou voor een bovengemiddeld rendement moeten zorgen voor de aandelenmarkten. Hoewel de economische groei in een flink aantal jaren inderdaad hoog was, hebben de aandelenmarkten niet veel opgeleverd.
De MSCI Emerging Markets Index staat iets meer dan 30% hoger dan tien jaar geleden. Dat klinkt niet heel slecht. Maar dat levert een gemiddeld rendement op van net iets minder dan 3% per jaar, met veel grote schommelingen. Geen vetpot.
Corona
De Stoxx Europe 600 Index heeft het in die tijd een stuk beter gedaan, maar vooral vergeleken met de S&P 500 is beleggen in opkomende markten een slecht idee geweest. Veel opkomende landen zijn hard geraakt door corona, zoals Brazilië, en de laatste maanden heeft China ook flinke economische tegenslag door corona. Maar het is niet zo dat in de jaren daarvoor deze aandelenmarkten het heel goed gedaan hebben. Corona kan dus niet de gehele schuld in de schoenen geschoven krijgen.
Structurele obstakels
Een andere, voor de hand liggende, verklaring is dat opkomende markten als riskanter worden ervaren, en daardoor minder populair bij beleggers. Er zijn voorbeelden genoeg van gebeurtenissen in deze landen die beleggers afschrikken. Het recente voorbeeld van Rusland dat Oekraïne binnenvalt is daar één van, hoewel nogal extreem. Maar het gaat ook om de maatschappelijke en economische structuren. De afgelopen paar jaar bijvoorbeeld laat nog maar eens zien dat de Chinese overheid een sterke rol speelt in het economische leven, en vaak niet in het voordeel van aandeelhouders.
Toekomst
Wat zegt dit voor de toekomst? Als de waarderingen maar laag genoeg zijn, is een hoog rendement natuurlijk altijd nog mogelijk. Ook specifieke landen kunnen het goed doen. Zeker op korte termijn kunnen mooie winsten geboekt worden in opkomende landen. Maar zolang er per saldo structureel niet veel veranderd in deze landen als groep, lijkt een superieure prestatie van de grote opkomende marktenindices de komende tien jaar lastig te bereiken.