Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Stephen Hendriks, 26 apr 2022 15:36

Novartis | Keurig eerste kwartaal voor farmaceut

0 0 Leestijd ongeveer

De eerstekwartaalcijfers van Novartis waren volgens verwachting. De oncologiedivisie bleef iets achter bij de verwachtingen terwijl de generieke dochter Sandoz juist positief verraste.

Novartis boekte een 1% hogere omzet van $12,5 mrd over het eerste kwartaal. Gecorrigeerd voor negatieve valuta-effecten lag de omzetgroei echter op 5% en nam de winst per aandeel met 12% toe tot $1,46. De Zwitserse farmaceut telt nu nog twee divisies, Innovatieve Medicijnen en de generieke medicijndivisie Sandoz. De omzetgroei van Innovatieve Medicijnen bedroeg 4% terwijl Sandoz een omzetgroei van 8% realiseerde.

Novartis zal voor het eind van dit jaar de knoop doorhakken over Sandoz. Afsplitsing of verkoop lijkt het meest waarschijnlijke scenario voor deze divisie, die de rest van het jaar te maken krijgt met de onaangename combinatie van lagere verkoopprijzen en hogere inflatie.

Gecompenseerd

Binnen de divisie Innovatieve Medicijnen vielen de oncologie-activiteiten met omzetdaling van 3% wat tegen. Dit werd echter gecompenseerd door de sterke omzetstijging van Entresto, een medicijn tegen hartfalen. De omzet van dit medicijn steeg met maar liefst 42% tot $1,1 mrd. Daarmee is Entresto na Cosentyx, een medicijn tegen psoriasis met een omzet van $1,16 mrd, het best verkopende middel van Novartis.

Valuta-invloed

Ook de omzet van $195 mln van multiple sclerose-medicijn Kesimpta, dat nog niet zo lang op de Amerikaanse markt is, was een aangename verrassing. De farmaceut handhaafde de omzet- en winstverwachting voor het lopende jaar. Exclusief valuta-effecten moeten omzet en operationele winst dit jaar met ongeveer 5% stijgen. Wel verwacht Novartis een iets negatievere valuta-invloed op de operationele winst.

Aandeel Novartis blijft koopwaardig

Over heel 2022 zal deze valuta-invloed op -5% uitkomen. Daardoor pas ik mijn winsttaxatie voor dit jaar neerwaarts aan, van $6,45 tot $ 6,33. Omgerekend naar Zwitserse franken komt de koers-winstverhouding voor 2022 daarmee op 14,4. Novartis is iets hoger gewaardeerd dan mijn sectorfavoriet Sanofi. Niettemin is het aandeel Novartis absoluut het aanhouden waard, zeker in het huidige beursklimaat.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!