Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Weer een extreme week

0 0 Leestijd ongeveer

Met een winst van 4% kende de Dividendportefeuille één van de beste weken ooit en werd het herstel doorgetrokken. Per saldo waren er geen dalers en de koers van Tecan herstelde bovendien razendsnel.

Twee weken geleden maakte ik  melding van een van de allerslechtste weken in de geschiedenis van de Dividendportefeuille. Vaak is dat een keerpunt. Zo ook nu, want na een sterk herstel de voorlaatste week volgde nu een tweede topweek met een rendement van +4%. Ditmaal was er winst voor alle aandelen in de Dividendportefeuille.

Vorige week besteedde ik nog uitgebreid aandacht aan Tecan Group, dat die dag een enorme dreun kreeg na de jongste cijfers. Dat was zoals verwacht een prima koopmoment, want met +12% was Tecan ditmaal een van de grootste stijgers. Analisten verlaagden hun koersdoelen voor het Zwitserse life-sciencesbedrijf, maar voorzien nog wel altijd groot opwaarts potentieel na de daling. Zo verlaagde UBS het koersdoel weliswaar van CHF595 naar CHF536, maar om daar te komen moet het aandeel nog altijd bijna CHF200 winnen. Ruimte genoeg voor flinke koerswinst dus.

Chipaandelen

Toch waren het de technologieaandelen die de grootste winsten boekten. In totaal zitten er vijf halfgeleideraandelen in de Dividendportefeuille, die verder ook nog technologiegigant Microsoft herbergt. De reden voor de zware overweging in halfgeleiders is simpel: er zijn nauwelijks Amerikaanse techaandelen die de ideale combinatie bieden van een sterke dividendhistorie, jaarlijkse forse dividendverhogingen en prima vooruitzichten op de lange termijn − uiteraard in combinatie met andere belangrijke fundamentals die centraal staan in mijn afweging om een aandeel al dan niet in portefeuille te nemen.

De grote uitblinker van de afgelopen week was Monolithic Power, dat heel hard weggezakt was maar net zo snel weer herstelde in een bestek van slechts enkele dagen. Met +20,6% op weekbasis laat deze snelle groeier sectorgenoten Teradyne (+14,6%), Microchip (+12,4%) en Texas Instruments (+8,5%) ver achter zich op weekbasis.

Overige winnaars

Andere uitblinkers waren naast Microsoft (+8%) wederom spoorvervoerder CSX, het Deense healthcarebedrijf Coloplast en de Britse sterkedrankengigant Diageo. CSX profiteerde van het nieuws dat activistische belegger Ackman zich inkoopt binnen de sector met een belang in Canadian Pacific. Bovendien was er een adviesverhoging naar ‘kopen’ door de analisten van RBC, die een koersdoel van $39 plakken op CSX. Het aandeel noteert net als Union Pacific vlakbij de hoogste koers ooit.

Ook Diageo profiteerde van een upgrade, in dit geval van J.P.Morgan, dat van ‘houden’ naar ‘kopen’ ging voor het bedrijf achter Smirnoff, Johnnie Walker, Ketel One en Guinness. Inmiddels zijn alle jaarcijfers binnen met uitzondering van lijm- en speciaalchemiebedrijf H.B. Fuller, dat 23 maart nabeurs rapporteert.

Dividend

In het derde kwartaal noteren nog vier aandelen ex-dividend en vervolgens wordt het totale dividend van het eerste kwartaal herbelegd in de aandelen die het dividend uitkeerden. De belangrijkste periode staat weer voor de deur, want in het tweede kwartaal wordt elk jaar verreweg het grootste deel van het totale dividendinkomen geïncasseerd, als bijna alle Europese posities in de Dividendportefeuille ex-dividend noteren. Met het oog op de lagere koersen dit jaar is dat natuurlijk extra gunstig met het oog op de lange termijn. Deze week worden dan uiteindelijk ook knopen doorgehakt over de eerder aangekondigde voorgenomen portefeuillewijzigingen, met 3M en Unilever als voornaamste verkoopkandidaten. Wordt dus vervolgd!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!