Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 17 mrt 12:35

Column | De volgende valutaschok

0 0 Leestijd ongeveer

Dit jaar is de beweeglijkheid van de tien grootste munten op de wereld gestegen met 77%. Hoe heftiger valuta’s bewegen, hoe meer onrust er is en hoe groter de kans op een schok.

Meerdere valuta’s staan nu op niveaus waarbij zich in het verleden schokken voordeden. Neem het valutapaar EUR/CHF. Dit valutapaar bereikte vorige week een stand van 0,99. In 2011, tijdens de eurocrisis, was een stand van 1,01 genoeg voor de Zwitsers om te besluiten de geldpers aan te zetten om de waarde van hun munt tegenover de euro te drukken en de EUR/CHF direct naar 1,20 te krijgen.

De franken die uit de geldpers kwamen, werden op de internationale valutamarkten meteen omgeruild voor Amerikaanse dollars waarvan vervolgens Amerikaanse aandelen werden gekocht. Na de eurocrisis stopte dit beleid, maar de centrale bank van Zwitserland heeft nog altijd voor $166 mrd aan Amerikaanse aandelen op de balans staan.

De Chinese yuan

Mijn advies is om niet in te zetten op een stijgende frank. Als de centrale bank van Zwitserland namelijk besluit om zijn extreem sterke munt te devalueren, hebben beleggers geen tijd meer om in te grijpen en kijken ze zo tegen een verlies van 20% aan. Het verleden heeft geleerd hoe snel dat kan gaan. Een andere munt die zich weleens zou kunnen opmaken voor een schok, is de Chinese yuan. Deze munt is de laatste twee jaar bijzonder sterk geweest. Was één Amerikaanse dollar in mei 2020 nog CNY7,2 waard, nu is dat nog maar CNY6,3.

Deze kracht van de yuan is niet vreemd. De centrale bank van de Verenigde Staten heeft vanaf maart 2020 de geldpers op volle toeren laten draaien en de Amerikaanse overheid heeft bedrijven en burgers zeer ruim gecompenseerd voor de financiële schade van de coronapandemie. De Chinese centrale bank heeft de geldpers daarentegen niet aangeraakt en de Chinese overheid heeft juist een paar harde economische hervormingen doorgevoerd.

Bewegelijke beurzen

Inmiddels daalt de Chinese beurs enorm. De 300 grootste Chinese bedrijven daalden afgelopen dinsdag met 7,7% en het verlies over vijf handelsdagen is 9,3%. De koersen bereiken al weken op rij nieuwe dieptepunten over de afgelopen 52 weken. De afgelopen week kwam dit door een corona-lockdown in Shenzhen.

Er komt echter een dag dat het coronavirus in China tot het verleden behoort en de Chinese overheid de economie wil stimuleren. In 2015 gebeurde dit door een devaluatie van de yuan die een schokgolf door de financiële markten joeg. De AEX verloor 12% binnen een week en het verlies liep uiteindelijk op naar 20% in een maand. Alleen tijdens de coronacrash en de eurocrisis ging het nóg slechter.

Maar of het nu Zwitserland, China of een ander land wordt, het is slechts een kwestie van tijd voordat er weer een grote valutaschok komt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!