Grafiek van de Dag | De 60/40 Portfolio Index op verlies
De aandelen uit deze index zijn largecaps uit de VS en de obligaties een combinatie gebruikt van staatsobligaties en bedrijfsobligaties. De index is populair als basis voor een beleggingsportefeuille omdat het in het verleden zorgde voor een hoger rendement dan de S&P500 met bovendien een lager risico. Een voorbeeld. Vijf jaar na het uitbreken van de mondiale financiële crisis van 2007-2008 stond de S&P500 op een verlies van 2%. De 60/40 Portfolio Index deed het ruim 25 procentpunt beter.
Een dergelijk verschil is sindsdien nooit meer helemaal goedgemaakt, want sinds 2007 staat de 60/40 Portfolio Index nog op een voorsprong van 6 procentpunt ten opzichte van de S&P500. Een flink deel van de achterstand is dus ingelopen, maar daar staat tegenover dat de gemiddelde jaarlijkse beweeglijkheid van de 60/40 Portfolio Index met 8% een stuk lager was dan de 14% van de S&P500.
Uniek
De huidige koersdalingen bij zowel obligaties als aandelen zorgen ervoor dat outperformance met een 60/40 portfolio voor het eerst deze eeuw niet mogelijk is. De 60/40 Portfolio Index staat dit jaar op een flink verlies. Ik denk bovendien dat de kans klein is dat de index het in de toekomst beter doet dan de brede aandelenindex. De laatste twintig jaar waren namelijk een unieke periode in de geschiedenis.
Uit gegevens van de Bank of England blijkt dat er tussen 1759 en het einde van de twintigste eeuw altijd een positieve correlatie is geweest tussen obligaties en aandelen. Dit betekent dat als aandelen dalen, ook obligaties dalen. Dit is ook logisch, want als de financieringskosten stijgen moet er meer winst naar rentebetaling en blijft er dus minder winst over. Daardoor dalen ook de aandelenkoersen.
Extreem beleid
Dat het beeld er de afgelopen twintig jaar anders uitzag, komt waarschijnlijk door het extreme beleid van de centrale banken. Elke economische teruggang was een reden om de geldpers aan te zetten. Met het stijgen van inflatie naar de hoogste percentages van de afgelopen veertig jaar is er hoogstwaarschijnlijk een einde gekomen aan dit beleid.