Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Verzekeraars | Drie grote Nederlandse fondsen met een stevige buffer

0 0 Leestijd ongeveer

De indirecte impact van de oorlog en sanctiemaatregelen op de kapitaalbuffer van NN Group, ASR en Aegon vormt geen bedreiging voor het dividendbeleid.

De oorlog in de Oekraïne heeft nauwelijks tot geen directe impact op de resultaatontwikkeling van de Nederlandse verzekeraars. De bedrijven hebben geen activiteiten in de betrokken landen. NN Group en Aegon zijn actief in Oost-Europese landen in de regio, zoals Hongarije, Roemenië en Polen.

In het laatstgenoemde geval is die blootstelling waarschijnlijk tijdelijk. Aegon sloot in november 2020 een akkoord met Vienna Insurance Group over verkoop van de activiteiten in deze landen en Turkije voor €830 mln. Hongaarse toezichthouders hebben vorig jaar een veto uitgesproken over de transactie, maar onder druk van de EU wordt dat oordeel naar verwachting binnenkort herzien.

Drie koopadviezen voor verzekeraars

De indirecte impact van de oorlog en de sancties kan echter groot zijn. Voor een belangrijk deel loopt die impact via kapitaalbuffer Solvency II. In een toelichting op de resultaten laat NN Group zien dat Solvency II met 9 procentpunt omlaag gaat als aandelenmarkten met 25% dalen. Bij Aegon is die impact 8 procentpunt. Lagere vastgoedprijzen slaan ook een deukje in de buffer, terwijl de dalende rente op kapitaalmarkt juist weer een positief effect heeft.

NN Group (Solvency II van 216%), ASR (196%) en Aegon (211%) hebben een stevige buffer ten opzichte van de eigen doelstellingen van 160 à 170%, die bovendien ruim boven het minimumvereiste liggen. In de huidige situatie vormen de indirecte gevolgen van de oorlog geen bedreiging voor de ruime buffers en het aantrekkelijke dividendbeleid dat daaruit voortvloeit. Dat laatste is het belangrijkste argument voor het koopadvies voor NN Group, ASR en Aegon.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!