Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Bank of America Merrill Lynch verkent de blockchain

0 0 Leestijd ongeveer

BofAML noemt een aantal interessante toepassingen waarvoor blockchain-technologie in de toekomst kan worden ingezet.

In 2015 veranderde de blockchain-technologie met de introductie van het ethereum-netwerk. In tegenstelling tot het bitcoin-netwerk, dat oorspronkelijk ontworpen is voor transacties, maakt de ethereum-blockchain de ontwikkeling mogelijk van zogenoemde smart contracts. Dit zijn digitale protocollen die ervoor zorgen dat een overeenkomst tussen twee partijen automatisch wordt uitgevoerd als is voldaan aan vooraf vastgestelde criteria. Dit maakt transacties mogelijk zonder tussenkomst van een derde partij, zoals bijvoorbeeld een notaris bij het tekenen van een koopakte. De afspraken worden digitaal vastgelegd en zijn traceerbaar en onomkeerbaar.

Bank of America Merrill Lynch (BofA ML) ziet drie belangrijke toepassingen voor deze smart contracts. Allereerst noemt de bank de financiële sector, alwaar de liquiditeit en transparantie van verschillende producten te wensen overlaat. In de toekomst kunnen aandelen en derivaten digitaal worden verhandeld door middel van digitale tokens, codes van unieke reeksen aan cijfers en karakters. De onderliggende waarde van deze tokens wordt zodoende vastgelegd op de blockchain. Had zo’n systeem vijftien jaar geleden bestaan, dan had de transparantie van de blockchain er volgens BofA ML voor gezorgd dat de kans op een wereldwijde financiële crisis zoals die van 2008-2009 aanzienlijk was verkleind. Via data uit de blockchain was er een veel betere analyse mogelijk geweest van het onderpand van de door hypotheken gedekte obligaties (‘MBS’) die zo’n grote rol speelden bij het ontstaan van deze crisis. De blockchain vergroot bovendien niet alleen de transparantie, maar ook verhandelbaarheid. Financiële producten kunnen immers 24 uur per dag en zeven dagen in de week via de blockchain worden gekocht en verkocht.

Niet alleen de bankwereld, ook het verzekeringswezen zal volgens BofAML door de blockchain drastisch veranderen. Omdat contracten digitaal worden afgesloten, zijn veel verzekeringsagenten straks overbodig. Verzekeringspremies zullen hierdoor waarschijnlijk dalen. Ook kan de procedure rond het uitkeren van verzekeringsgeld door de automatisering sneller en onpartijdiger verlopen aangezien deze volgens van tevoren gedefinieerde en objectieve voorwaarden automatisch via de blockchain wordt uitgevoerd.

De blockchain biedt ook een oplossing voor het verzekeren van gebeurtenissen die onvoorspelbaar zijn. Zo kunnen boeren gewassen verzekeren tegen extreme weersomstandigheden door via de blockchain-technologie weerdata en GPS-locaties in verzekeringscontracten op te nemen. De huidige verzekeringscontracten leiden nog wel eens tot kostbare juridische procedures en trage uitkering van verzekeringsgeld. Daardoor gaan armere boeren vaak failliet voordat er een uitbetaling plaatsvindt.