Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Menno van Hoven, 25 feb 09:00

Zweden geeft het goede dividendvoorbeeld

0 0 Leestijd ongeveer

Een groot verschil tussen Amerikaanse en Europese aandelen, ik heb het al vele malen uitvoerig besproken, is de dividendfrequentie. In Europa waren er tot voor kort nauwelijks kwartaalbetalers.

Het handjevol beursgenoteerde bedrijven dat wél vier keer per jaar uitkeerde, was bovendien niet altijd even aantrekkelijk. Dat kwam mede doordat deze aandelen te vinden waren in sectoren als Olie & Gas, Tabak en Farmacie. Ik kijk vooral naar duurzame dividendgroei voor de lange termijn en wat dat betreft viel er met bedrijven als Shell, TotalEnergies, BP en GlaxoSmithKline – stuk voor stuk al jarenlang kwartaalbetalers – weinig eer te behalen.

Zweden trekt de kar

Maar er is hoop. In Scandinavië, met in het bijzonder Zweden, is er al enkele jaren terug een trend in gang gezet waarbij steeds meer bedrijven een jaarlijks dividend inruilen voor een halfjaarlijkse uitkering en, vooral in de vastgoedsector, ook een kwartaaldividend. Deze omslag begon rond 2020 en elk jaar komen er meer bedrijven bij die door het jaar heen vaker dividend uitkeren. In 2022 tel ik al zeker tien Zweedse bedrijven die van een jaarlijks dividend zijn overgeschakeld op een halfjaar- of kwartaaluitkering en in heel Europa zijn er momenteel ten minste veertig beursgenoteerde bedrijven die per kwartaal dividend betalen.

Naast het Verenigd Koninkrijk is Zweden vandaag de dag hofleverancier, met als laatste voorbeeld het Dividendportefeuille-aandeel Castellum. Het vastgoedfonds, dat binnen de sector uniek is in Europa met 24 jaar op rij van dividendverhogingen, kondigde vorige week aan per kwartaal dividend te gaan uitkeren.

Nederland blijft achter

Veel bedrijven, ook die in Nederland, kunnen hier een voorbeeld aan nemen. Je salaris of pensioen ontvang je immers ook liever viermaal per jaar, of liever nog twaalfmaal, dan in slechts één keer. Ook in Nederland zien we de laatste jaren een omschakeling, met onder meer Ahold Delhaize en ASML die halfjaarlijks zijn gaan betalen.

Toen ik ruim tien jaar geleden navraag deed bij een handjevol AEX-fondsen, waaronder ASML en Philips, om uit te vinden waarom er maar één keer per jaar dividend werd betaald, kreeg ik antwoorden als ‘onnodige extra kosten’ en ‘geen vraag vanuit beleggers’. ASML is inmiddels €224 mrd waard en heeft veel internationale beleggers, ook uit de VS. Het zou vooral dit bedrijf dan ook sieren om een extra tandje bij te zetten en door te schakelen naar een kwartaaldividend.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!