Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Menno van Hoven, 21 feb 2022 15:00

Nestlé | Saai en duur, maar superdegelijk aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Het Zwitserse Nestlé is een weinig spectaculair aandeel, maar dat is juist prettig in het huidige beursklimaat. Aandeelhouders krijgen ook dit jaar meer dividend.

Een belegging in het aandeel Nestlé is vooral een investering voor de (zeer) lange termijn. Het is een kwaliteitsaandeel met pricing power dat jaarlijks gestaag verder groeit en aandeelhouders laat meedelen in de vorm van een steeds hoger dividend. Sinds het laatste advies van 20 oktober vorig jaar deed de koers nauwelijks iets, maar dat is in het huidige beursklimaat, met vooral grote klappen voor de snelste groeiers, helemaal niet verkeerd. Bovendien doet Nestlé het al jaren veel beter dan sectorgenoten als Unilever.

Kosten doorberekenen

Nadat Nestlé eind vorig jaar de outlook verhoogde, kwam de reus uit Zwitserland op 17 februari wederom met beter dan verwachte jaarcijfers. Over boekjaar 2021 wist Nestlé uiteindelijk een organische omzetgroei van 7,5% te realiseren tegen een consensusverwachting van 7,1%. In het laatste kwartaal was er 7,2% groei en kon Nestlé dankzij een prijsverhoging van gemiddeld 3,1% (in Europa +2,5%) in het laatste kwartaal de winstmarge op peil houden ondanks de kosteninflatie.

Nestlé is beter dan Unilever in staat om de extra kosten door te berekenen in zijn prijzen. Ook in 2022 zullen de kosten verder oplopen. Klanten betalen zonder morren meer voor de kwaliteitsproducten van Nestlé, zoals de Starbucks koffiecups en bonen (waarop Nestlé de rechten heeft) waarmee een 17% hogere omzet werd gerealiseerd.

Voor 2022 rekent Nestlé op een stabiele operationele marge van 17 tot 17,5%. Vorig jaar kwam de ebit-marge uit op een iets lager dan verwachte 17,4%, wat volgens het bedrijf komt door de vertraging die zat tussen de hogere kosten en de daarop volgende prijsverhogingen. Nestlé, dat vorig jaar een nettowinst van CHF16,9 mrd realiseerde, staat erom bekend altijd een conservatieve outlook af te geven en die in de loop van het jaar te verhogen, precies zoals we in 2021 zagen.

Uitblinker in de sector

Naast een dividend dat elk jaar verder omhoog gaat (dit jaar +2% naar CHF2,75, op 11 april gaat het aandeel ex-dividend) koopt Nestlé jaarlijks ook massaal eigen aandelen in. De koers daalde dit jaar 7%, waarmee de uitblinker in de sector met een k/w van 25 voor 2022 als oerdegelijke belegging vooral koopwaardig blijft voor de lange termijn. Daarbij spreekt voor zich dat elke serieuze koersdip op de korte termijn een mooi nieuw instapmoment oplevert.

Het dividendrendement van 2,4% is relatief laag, zeker afgezet tegen de magere jaarlijkse groei van het dividend. Maar je kunt er bij Nestlé bijna blind op vertrouwen dat het dividend ook de komende decennia, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, elk jaar verder omhoog zal blijven gaan. Dat kun je van veel sectorgenoten, zeker in Europa, absoluut niet zeggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!