Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 18 feb 14:02

Besi | Sterke groei, eerste hybrid bonding machines geleverd

0 0 Leestijd ongeveer

Besi heeft een mooi jaar achter de rug en de nieuwe hybrid bonding technologie kan de komende jaren belangrijk worden.

Het was voor niemand een verrassing, maar dat maakt de omzetgroei van Besi vorig jaar niet minder sterk: 72,8%. De nettowinst is ruimschoots verdubbeld. Verstoringen in de productieketens en een overstroming in Maleisië waren wel hindernissen, maar de vraag naar chipapparatuur is groot. Dat is uiteindelijk belangrijker voor Besi dan wat kuilen in de weg. Het dividend over ’21 is vastgesteld op €3,33, wat een riant rendement van 4,4% betekent.

Besi
In mln € 2022t 2021 2020 2019
Omzet 800,0 749,3 433,6 356,2
Nettowinst 284,5 282,4 132,3 81,3
Wpa (in €) 3,42 3,39 1,82 1,12

2022

Voor het eerste kwartaal rekent Besi op een omzetgroei van 15% met een marge van 5 procentpunten (ten opzichte van het vierde kwartaal). Dat betekent dus grofweg tussen €190 en 210 mln. Ook voor het hele jaar is Besi optimistisch, zonder concrete getallen te noemen. In het orderboek zitten bestellingen ter waarde van €327 mln. Dat is een hoog niveau. Verder zijn de aangekondigde investeringsplannen van chipfabrikanten een gunstig teken.

Desondanks reken ik er niet op dat het hoge groeitempo van afgelopen jaar vastgehouden kan worden. Ik schat de omzet voor dit jaar voorzichtig in op €800 mln. Voor de winst per aandeel houd ik op dit moment geen rekening met een grote stijging. Er zijn extra kosten in dit kwartaal (€9 mln) door personeelsaandelen. Verder houd ik rekening met een hogere belastingdruk.

Ten slotte reken ik voor de winst per aandeel met een hoger aantal aandelen vanwege verwatering. Het terugkopen van aandelen was daarvoor de afgelopen jaren een tegenwicht, maar nu is de verwatering groter dan de terugkoop.

Hybrid bonding

Een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst zijn de nieuwe ‘hybrid bonding’ machines. Deze technologie was eerder dit jaar reden voor optimisme over het aandeel Besi bij analisten van Bank of America. Besi zou de marktleider kunnen worden in hybrid bonding.

Volgens Besi zijn de eerste hybrid bonding-machines geleverd aan twee klanten. Dit jaar zullen meer machines volgen, en er is ‘significante interesse’ volgens Besi voor  levering in ’23 en ’24. Deze vooruitzichten zijn voor het aandeel belangrijker dan de mogelijk wat minder uitbundige groeicijfers dit jaar.

Aandeel Besi blijft koopwaardig

Ik zie geen reden om mijn koopadvies te veranderen. De lange termijnvooruitzichten zijn nog altijd goed, zeker als hybrid bonding inderdaad een succes wordt. De financiële positie is sterk, het dividendrendement is hoog en de k/w (ongeveer 23) is niet absurd gegeven de winstgroei en vooruitzichten. Het advies voor het aandeel Besi blijft dus ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!