Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Advies Menno van Hoven, 16 feb 09:45

Advieswijziging | Onzekerheid troef bij 3M

0 0 Leestijd ongeveer

Industrieel conglomeraat 3M presteert ondanks de lage waardering al tijden ondermaats op de beurs door een combinatie van factoren.

Industrieel conglomeraat 3M ligt al geruime tijd onder druk. Het qua activiteiten zeer breed gespreide bedrijf, dat nog altijd een Dividend Aristocrat is, kwam maandag met een strategische update waarbij de doelstellingen voor 2022 en de langere termijn toegelicht werden. Voor het lopende boekjaar 2022 rekent 3M op een organische groei van 2 tot 5%. De winst per aandeel moet dit jaar uitkomen op $10,15 tot $10,65 met een operationele cashflow van $7,3-7,9 mrd.

Vorig jaar werd een 9,85% hogere omzet van $35,4 mrd gerealiseerd door 3M, dat op basis van de winstprognose tegen een k/w van ongeveer 15 noteert. Het dividendrendement is met 3,8% hoog, ook al viel de dividendgroei de laatste twee jaar terug tot 0,7%. Overigens is het dividend met het oog op de ijzersterke kasstroom en solide balans zeker niet in gevaar.

Einde aan pandemiebonus

3M is een van de typische corona-aandelen die met onder meer de verkoop van medische mondkapjes flink hebben geprofiteerd van de pandemie. Dit jaar valt die extra omzet echter weg, waarbij alleen al de mondkapjes de organische omzetgroei in 2022 met 2 procentpunt zullen drukken. Net als sectorgenoten heeft ook 3M last van kosteninflatie als gevolg van tekort aan arbeidskrachten en materiaal, waaronder semiconductors, wat in het vierde kwartaal voor margedruk zorgde. Deze problemen zijn normaliter echter niet structureel voor 3M, dat zo’n 65% van zijn omzet via cyclische eindmarkten realiseert.

De koersdruk wordt met name veroorzaakt door de ‘overhang’ van een aantal lopende rechtszaken tegen het bedrijf, met naast de eerdere PFAS-claims nu vooral ook de juridische strijd inzake niet goed functionerende oordoppen van 3M die tot gehoorschade bij militairen zouden hebben geleid. Of en hoeveel 3M uiteindelijk moet betalen is nog totaal onduidelijk, maar net als eerder bij Bayer kan dat in de miljarden lopen en nog jarenlang druk op het aandeel geven.

Aandeel 3M naar ‘houden’

Fundamenteel is er niets mis met 3M, dat ik vooral door de zwakke dividendgroei op korte termijn wil vervangen binnen de Dividendportefeuille. Het advies voor het goedkope maar toch ook vrij risicovolle aandeel 3M gaat alvast terug naar ‘houden’.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!