Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Unilever | Perspectief in overvloed

0 0 Leestijd ongeveer

Unilever zit in zwaar weer. De hoge inflatie holt de winstmarge uit, de omzet stagneert en een activistische aandeelhouder slijpt de messen. Vanaf dat dieptepunt kan het de komende tijd alleen maar beter gaan.

Unilever voerde in het vierde kwartaal van 2021 de hoogste prijsstijgingen door van de afgelopen tien jaar. Toch was dit niet genoeg om de inflatie te compenseren, want die is zo hoog dat het concern waarschuwde dat de winstmarge de komende twee jaar onder druk staat en pas in 2024 volledig hersteld zal zijn. 

Over de gehele linie stijgen de prijzen van grondstoffen met zo’n 20%. Maar er zijn meerdere grote negatieve uitschieters zoals olie, dat 60% duurder is geworden, soja (+100%) en palmolie (+130%).

Winstgevendheid is een van de belangrijkste variabelen voor een beursgenoteerd bedrijf. Een marge die wegsmelt als sneeuw voor de zon (van 19,4 naar 18,4% over het vierde kwartaal) brengt toenemende druk met zich mee. Groot probleem daarbij voor Unilever is de stagnerende groei van het omzetvolume. Die bleef in het vierde kwartaal steken op 0%. De omzetgroei van 4,9% was dus volledig het gevolg van de prijsverhogingen van gemiddeld ook 4,9%. De prijzen nu simpelweg nog verder verhogen biedt geen soelaas meer en zal waarschijnlijk zelfs tot krimp leiden.

Marktaandeel

Unilever heeft een eigen indicator ontworpen om het marktaandeel van zijn producten met dat van de concurrentie te vergelijken. Een jaar geleden won 57% van de producten marktaandeel. Dit percentage is inmiddels gedaald naar 52. Het bedrijf zit al met al in zwaar weer. Twee weken geleden lekte bovendien uit dat Nelson Peltz, een van de meest prominente activistische aandeelhouders op Wall Street, via zijn beleggingsfonds Trian de afgelopen maanden een belang in Unilever heeft opgebouwd. Het nieuws is nog niet bevestigd en daarmee is er ook geen officiële bedrijfsreactie, maar Peltz is hoe dan ook niet iemand die alleen toekijkt. Het is een kwestie van wachten voordat hij Unilever verder onder druk zet.

Het is positief dat Unilever heeft aangegeven in de nabije toekomst geen grote overnames meer te doen. Het is ronduit belachelijk dat een bedrijf met een beurswaarde van €115 mrd probeert om de consumententak van GlaxoSmithKline voor €60 mrd over te nemen. In de afgelopen tien jaar is de verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda van Unilever opgelopen van 0,9 naar 2,4. Dit is prima want kredietbeoordelaars geven het bedrijf nog steeds een goede rating: Moody’s (rating momenteel A1), S&P (A+) en Fitch (A). Maar wanneer de verhouding nettoschuld en de ebitda naar 4 of 5 gaat, dan is het bijna vragen om een afwaardering. 

Sinds 1 januari 2019 bedraagt het totaalrendement van het aandeel Unilever (koersstijging plus dividend) 13,0%, terwijl concurrent Nestlé over dezelfde periode maar liefst 69,3% kon bijschrijven. Dit gat van 56,3 procentpunt komt niet doordat de cijfers van Nestlé zoveel beter zijn dan die van Unilever. De enige reden is dat in de afgelopen drie jaar de waardering van Unilever sterk is gedaald en de waardering van Nestlé sterk is opgelopen.

Jaarcijfers
In € mrd 2021 2020
Omzet 52,5 50,7
Vrije kasstroom 6,4 7,9
Wpa (in €) 2,62 2,47

Aandeel Unilever blijft op ‘kopen’

De verhouding tussen de vrije kasstroom en de beurswaarde bij Nestlé ging van 4,7 naar 2,9%. Hoe minder vrije kasstroom versus de beurswaarde hoe duurder het aandeel is. Unilever ging van 4,6 naar 5,3%. 

De waardering van Nestlé brengt mee dat alles perfect moet gaan, alles wat niet perfect gaat zorgt voor een lagere waardering. Bij Unilever is een hoop narigheid ingeprijsd. Het oplossen van deze problemen kan dan weer zorgen voor een stijging van de beurskoers. Het is daarom positief dat Unilever op deze lage waarderingen aankondigt om voor €3 mrd aan eigen aandelen te gaan inkopen. Daarnaast meldde het bedrijf dat het dividend in de toekomst blijft stijgen. Unilever verhoogt sinds 1996 jaarlijks het dividend en is daarmee de enige Nederlandse dividendaristocraat. Het advies op het aandeel Unilever blijft dan ook ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!