Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Corona uitblinker Moderna stort in

0 0 Leestijd ongeveer

Nu steeds meer landen volledig 'open' lijken te gaan en corona verder naar de achtergrond verdwijnt, krijgen de typische corona-aandelen rake klappen op de beurs.

Eén van de meest extreme voorbeelden is vaccinmaker Moderna, dat klap na klap krijgt en inmiddels decimeerde gemeten vanaf de piek vorig jaar. Gisteren sloot het aandeel 12% lager op een nieuw dieptepunt nadat bekend werd dat de topman een flink pakket aandelen heeft verkocht.

Een blik op de beurzen gisteren, en dan met name op Wall Street, toont opnieuw een zeer slechte dag voor de aandelen die in de spotlights stonden, met flinke koerswinsten, toen er wereldwijd nog lockdowns waren en mensen zich massaal lieten vaccineren. Inmiddels is er in relatief korte tijd veel veranderd en worden de toppers van 2020 en 2021 gedumpt. Gisteren zagen we lagere koersen voor onder meer Novavax, Johnson & JOhnson, Pfizer en BioNTech, stuk voor stuk bedrijven die een belangrijke rol hebben/hadden tijdens de pandemie.

Moderna en de verkoopknop

Het grootste slachtoffer lijkt echter Moderna, dat natuurlijk één van de grootste vaccinmakers voor corona is. Na de enorme koersstijgingen in 2021 stappen beleggers in 2022 massaal uit. Niet alleen de ‘gewone’ belegger neemt afscheid, ook het topmanagement. Zo werd gisteren bekend dat Ceo Stephane Bancel en andere bestuurders van Moderna aandelen hebben verkocht, ondanks de toch al extreem hard gedaalde beurskoers.

Bancel verkocht volgens een opgave bij toezichthouder SEC in totaal 19.000 aandelen, omgerekend goed voor ongeveer $2,7 mln bij de slotkoers van maandag. Echter heeft Bancel aanzienlijk meer geïncasseerd voor zijn aandelen Moderna, die gisteren mede door dit nieuws 11,7% lager sloten op een nieuw dieptepunt van $142,47.

Op 10 augustus 2021 betaalden beleggers nog $497,49 voor één aandeel Moderna, dat sindsdien meer dan 70% is gedaald. Vooral dit jaar gaat het hard met -44%. Dat levert een beurswaarde op van $57,8 mrd voor Moderna, dat een half jaar geleden nog bijna $200 mrd waard was. Met een k/w van 5 oogt het aandeel Moderna spotgoedkoop, maar in tegenstelling tot veel sectorgenoten zullen omzet en winst de komende jaren flink dalen als er minder gevaccineerd gaat worden.

Speculeren op de kas

Interessant is wel dat Moderna dankzij corona een gigantische oorlogskas aan het opbouwen die eind 2021 al was opgelopen tot ruim $12,5 mrd. De komende jaren zal dat bedrag, omdat er altijd nog flink doorgevaccineerd wordt wereldwijd, naar verwachting nog veel verder oplopen en uiteindelijk ook ergens een bodem onder de koers van Moderna gaan vormen. Voor nu is het aandeel vooral geschikt voor de meer speculatief ingestelde beleggers die gokken op toekomstig succes van andere producten van het innovatieve biotechbedrijf.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.