Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Advies Stephen Hendriks, 14 feb 2022 17:07

Linde | Gasproducent kent geen inflatie-angst

0 0 Leestijd ongeveer

Industriële gasproducent Linde heeft in meerdere opzichten een recordjaar achter de rug. In het lopende jaar moet de winst per aandeel opnieuw met dubbele cijfers kunnen stijgen.

Linde heeft de records in het afgelopen jaar aaneengeregen. Uit een omzetstijging van 13% en een 25% hogere operationele winst volgde een 30% hogere winst per aandeel van $10,69 (zie tabel). De operationele cash flow steeg afgelopen jaar met 31% tot $9,7 mrd en ook dat was een nieuw record. Dat gold eveneens voor het rendement op het ingezet kapitaal dat over heel 2021 op 17,7% uit kwam. Na het recordjaar 2021 volgt naar verwachting een iets minder uitbundig 2022, waarin de winst per aandeel niettemin opnieuw met dubbele cijfers kan stijgen.

Gecorrigeerd voor valuta-effecten voorziet Linde een stijging van 10-13% in 2022. Inclusief een negatief verwacht valuta-effect van twee procentpunt zal de winst per aandeel in de bandbreedte $11,55-11,85 vallen.

Inflatie

Tijdens de cijferpresentatie hadden analisten verschillende vragen over de invloed van inflatie op de winstmarge. Linde benadrukte meerdere malen prijsverhogingen door te voeren om de hogere kosten te compenseren. Ongeveer een kwart van de omzet wordt behaald met de verkoop van gassen uit productiefaciliteiten die vlak naast die van de klanten, zoals staalproducenten, staan. Linde sluit hiervoor langlopende contracten – tien tot twintig jaar – waarin kostenstijgingen automatisch in de prijs worden door berekend.

Waardering

De rest van de (gas)omzet bestaat uit gassen die worden geleverd in tankertrucks en gassen die in cilinders worden geleverd. Ook in deze twee segmenten zal Linde de prijzen verhogen, maar door een ander type contracten verloopt dat met een of twee kwartalen vertraging. Linde verwacht daarom in het eerste kwartaal – maar ook in de rest van het jaar – te profiteren van forse prijsstijgingen.

Het cash flow-genererend vermogen blijft hoog, waardoor het dividend van $1,06 per kwartaal tot zeker $1,14 verhoogd kan worden. Daarnaast zal Linde opnieuw eigen aandelen inkopen.

Aandeel Linde blijft koopwaardig

Net als andere kwalitatief ijzersterke maar hoog gewaardeerde aandelen kent ook Linde een zwak 2022 (-14%). Uitgaande van een winst per aandeel van $10,70 voor dit jaar komt de waardering op 25. Nog steeds niet goedkoop, maar wel goedkoper dan de afgelopen bijna twee jaar het geval was. Het koopadvies voor het aandeel Linde blijft voor de lange termijn blijft dan ook staan.

in $ mrd 2021 2020
Omzet 30,8 27,2
Operationele winst 7,2 5,8
Wpa (in $) 10,69 8,23

Aandeel Linde kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!