Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Een (rendabele) toekomst zonder sigaretten?

0 0 Leestijd ongeveer

Voor sommige investeerders is het een taboe om te beleggen in wapens, alcohol of tabak. Tabaksaandelen hebben echter geen last van de recente sell-off, mede door de draai naar waarde en een hoog dividend.

Zo staat British American Tobacco sinds begin december 30% hoger, en Philip Morris International 24% hoger. De S&P500 leverde die periode flink in. Voor beleggers die verder kijken dan het verleden, is een bedrijf dat inzet op een volledig rookvrije toekomst (zie onder) vooralsnog een rendabele belegging gebleken.

Aangezien het tabaksverbruik wereldwijd afneemt en de verkoop in veel landen aan banden wordt gelegd, lijken tabaksfabrikanten een slechte keus als langeretermijnbelegging. Zo is het algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid en genoot de tabaksindustrie een kwalijke reputatie doordat het vaak de regels aan de laars lapte.

Slaagt de transitie naar rookvrij?

Het is dan ook interessant om te zien hoe de tabaksindustrie op dit moment in een transitie zit. Zo wil Philip Morris zich naar eigen zeggen volledig inzetten op een toekomst zonder sigaretten. Het bedrijf zit op dit moment in een overgang waarbij het erkent dat de huidige tabaksindustrie van richting moet veranderen. Zelf wil het bedrijf zo snel mogelijk af van de productie van sigaretten. De doelstelling is om per 2025 50% van de wereldwijde netto-omzet uit rookvrije alternatieven te halen. In 2021 was dit percentage 29.

Hierbij zet het concern volledig in op producten zoals de IQOS, een alternatief om speciaal gefabriceerde tabaksticks te verhitten, zonder dat er verbranding plaatsvindt. Dit apparaat met bijhorende tabaksticks is in 2020 goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel-en waren autoriteit FDA. Dit maakt de marketing voor de IQOS als ‘risico-gereduceerd’ alternatief een stuk makkelijker voor Philip Morris, zij het dat het bedrijf door een patentkwestie met British American Tobacco op dit moment geen IQOS via spin-off Altria in de Verenigde Staten mag verkopen.

Philip Morris wil in 2025 tenminste $1 mrd dollar omzet behalen met producten zonder nicotine. Dit hoopt het te bewerkstelligen met een focus op de gezondheidszorg en door overnames in de farmaceutische industrie. Het concern heeft veel kennis over het toedienen van stoffen via beademing en deed afgelopen zomer een succesvol overnamebod op het Britse bedrijf Vectura.

Cijfers

Afgelopen donderdag kwam Philip Morris met de cijfers van het vierde kwartaal naar buiten. De omzet steeg met 9% tot $8,1 mrd, waar analisten op $7,8 mrd hadden gerekend. Het dividend wordt met 4,2% verhoogd naar $5 per aandeel. Voor 2022 rekent Philip Morris op een aangepaste winst van $6,57-6,75 per aandeel, wat ook ruim hoger is dan de consensusverwachting van $6,35.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.