Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen

Drie advieswijzigingen | Big Pharma blijft gestaag groeien

0 0 Leestijd ongeveer

De grote farmaceuten zullen ook in 2022 de winst en het dividend laten stijgen. De winstprognoses van Merck, Novartis en Pfizer bleven wat achter bij de verwachtingen, Sanofi en AbbVie wisten wel positief te verrassen.

Bijna precies een jaar geleden tipte ik drie achtergebleven aandelen – AbbVie, Eli Lilly en Merck – uit de farmasector. In de afgelopen anderhalve week maakte dit drietal de jaarcijfers en winstprognoses voor 2022 bekend. Dat is een mooi moment om het rendement en de adviezen tegen het licht te houden, samen met dat van de drie farma-aandelen uit onze Koerswijzer, Novartis, Pfizer en Sanofi. Alle zes de farmaceuten laten dit jaar – opnieuw – een stijging van de winst en dividend per aandeel zien, maar de mate waarin verschilt.

Merck

Merck, Pfizer en Novartis gaven een winstprognose voor 2022 die lager lag dan verwacht. Op het eerste gezicht is de 19,6% hogere winstverwachting van $7,20 per aandeel voor Merck prima, maar analisten hadden op een iets hogere bijdrage van Merck’s coronapil Molnupiravir gerekend. Merck verwacht dit jaar een omzet van $5-6 mrd met deze pil te behalen op basis van afgesloten contracten voor tien miljoen behandelingen die vooral in de eerste helft van dit jaar worden geleverd. Die omzetprognose zal naar verwachting nog wel opwaarts worden bijgesteld, maar valt volgend jaar waarschijnlijk voor een groot deel weg.

Merck blijft voor omzet- en winstgroei daarmee afhankelijk van het winstgevende en nog altijd snel groeiende oncologiemedicijn Keytruda en HPV-vaccin Gardasil. Afgelopen jaar steeg de omzet van Keytruda met 18% tot $17,2 mrd. Daarmee is het medicijn goed voor 35% van de omzet. De Gardasil-omzet nam met 39% toe tot $5,7 mrd.

De belangrijkste pijplijnprojecten betreffen uitbreiding van de toepassingen voor Keytruda en het vorig jaar aangekochte middel Sotatercept tegen pulmonale hypertensie. Keytruda verliest in 2028 de patentbescherming, en Merck gaat verder op het overnamepad om dit patentgat te dichten. Een nog wat mager gevulde pijplijn, grote afhankelijkheid van succesmiddel Keytruda en mogelijk te dure acquisities zijn op een waardering van 10,7 echter wel verdisconteerd. Ik handhaaf voor het aandeel Merck daarom mijn koopadvies.

Pfizer en corona

Veel meer nog dan bij Merck, wordt de winstprognose van Pfizer gedomineerd door ‘corona’. Pfizer verwacht dit jaar een omzet van $98-102 mrd, inclusief een verwachte omzet van $32 mrd van het coronavaccin Comirnaty en $22 mrd van de coronapil Paxlovid. De omzet van het niet-coronadeel van Pfizer zal dit jaar met een iets lager dan verwachte 5% groeien. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, splitste Pfizer de winstprognose niet meer uit voor het corona- en niet-coronadeel.

De farmaceut verwacht dit jaar een winst per aandeel van $6,35-6,55 te behalen. Pfizer’s winstprognose ligt onder mijn taxatie van $6,65 voor 2022. Toch pas ik deze niet aan. Pfizer verwacht weliswaar minder opwaarts potentieel voor de omzetverwachtingen voor Comirnaty, maar zal naar mijn verwachting de omzet voor Paxlovid nog wel degelijk opwaarts bijstellen als er weer nieuwe contracten worden afgesloten. Tijdens de toelichting op de cijfers benadrukte Pfizer dat ondanks een verwacht omzetverlies van $17 mrd als gevolg van aflopende patenten in de periode 2025-2030, de omzet ook in deze periode gewoon blijft groeien door de ontwikkeling van de bestaande pijplijn en acquisities en samenwerkingen.

De zelfverzekerdheid van Pfizer over de toekomstige omzetgroei is echter wat lastig te rijmen met de vermoedelijk magere winstgroei van het niet-coronadeel dit jaar en een dividendverhoging van slechts 2,5% tot $0,40 per kwartaal. Vooralsnog handhaaf ik mijn zeer ‘stevige’ houdadvies, al zit ik na de recente koersdaling zeer dicht tegen ‘kopen’ aan.

Adviesverlaging Novartis

Novartis is mijn enige adviesverlaging onder de Koerswijzer-farmaceuten. De winst per aandeel van $6,29 was precies in lijn met mijn verwachting, maar de winstprognose voor 2022 stelt teleur. Novartis verwacht dat dit jaar zowel de omzet als de operationele winst met 5% zal stijgen. Dat is echter exclusief valuta-effecten, die dit jaar naar verwachting een negatieve impact van vier procentpunt op de operationele winst zullen hebben. Dat drukt de groei van de winst per aandeel dit jaar.

Bovendien wordt dit jaar, tegen de verwachting in, opnieuw een daling voorzien van de operationele winst van Sandoz, de generieke-medicijnendivisie. In de tweede helft van dit jaar neemt Novartis een beslissing over een eventuele verkoop of afsplitsing van deze divisie. Daarnaast verwacht de farmaceut in de periode 2020-2026 $9 mrd aan omzet door patent-afloop te verliezen. Ook de dividendverhoging van 3,1% is mager.

Wel committeert Novartis zich aan een omzetgroei van jaarlijks gemiddeld 4% over de periode 2020-2026. Verkoopwaardig is Novartis zeker niet, maar bij deze winstvooruitzichten en pijplijnontwikkelingen past een houdadvies nu beter bij het aandeel Novartis dan een koopadvies.

Sanofi

Sanofi gaf wel een goed ontvangen winstverwachting af. Na een stijging van de winst per aandeel van 15,5% (exclusief valuta-effecten) in 2021 rekent het Franse Sanofi dit jaar opnieuw op een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel. Bovendien zullen valuta’s dit jaar mogelijk een positief effect hebben. De Franse farmaceut blijft voor de omzetgroei voorlopig afhankelijk van Dupixent, een medicijn tegen onder meer atopisch eczeem en astma, dat goed is voor bijna 14% van de omzet.

Eind maart organiseert Sanofi een beleggersdag waarin de immunologie-activiteiten centraal staan. Naar verwachting wordt op deze dag de prognose voor de piekomzet van Dupixent van €10 mrd opwaarts bijgesteld. Verder wordt het zicht op de ontwikkeling van de pijplijn iets beter, met onder meer medicijnen tegen hemofilie en de auto-immuunaandoening CAD. Door de aantrekkelijke waardering en winstvooruitzichten blijft het aandeel Sanofi mijn sectorfavoriet.

AbbVie

Ook AbbVie gaf een prima winstprognose af. De Amerikanen verwachten dit jaar een 11% hogere winst per aandeel van $14,00-14,20. Volgend jaar wacht echter een duidelijke winstdaling aangezien Humira, een medicijn tegen onder meer reuma, dan de patentbescherming in de VS verliest. De Amerikaanse omzet van Humira is goed voor bijna 31% van de totale omzet.

AbbVie geeft bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers in de herfst van dit jaar een inschatting over hoe ver de winst in 2023 zal dalen. De farmaceut houdt vast aan de piekomzet-prognose van minimaal $15 mrd voor Rinvoq en Skyrizi, medicijnen tegen auto-immuunaandoeningen als reuma en psoriasis. Daardoor moet de winst per aandeel in 2024 weer groeien ten opzichte van 2023, maar deze zal dan nog wel onder het niveau van dit jaar liggen.

Op basis van een ruwe taxatie van $12,25 voor 2023 komt de waardering van AbbVie op 11,6. Het aandeel heeft de afgelopen twaalf maanden een totaalrendement van bijna 38% behaald. Enige consolidatie – zeker tot er meer duidelijkheid is over de patentimpact van Humira – is niet onlogisch. Daarom verlaag ik het advies voor het aandeel AbbVie tot voorlopig stevig vasthouden.

Hoge waardering

Buitenbeentje Eli Lilly verraste niet met de winstprognose voor 2022 van $8,50-8,65. De outlook is slechts 5,4% hoger dan de $8,16 van 2021, maar afgelopen jaar profiteerde Eli Lilly van een omzet van $2,4 mrd – 8,7% van de totale omzet – van medicijnen tegen het coronavirus. Dat zal dit jaar duidelijk minder zijn, maar Eli Lilly heeft een goed gevulde pijplijn en nauwelijks patentproblemen. Bovendien werkt de Amerikaanse farmaceut aan een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.

De waardering weerspiegelt deze goede gang van zaken. De k/w voor 2022 bedraagt bijna 28, en daarmee is Eli Lilly veel hoger gewaardeerd dan de sectorgenoten. Ook ligt de waardering 15% hoger dan vorig jaar, toen ik het aandeel tipte. De ontwikkelingen rond het Alzheimer-medicijn Donanemab zullen een grote invloed hebben op het sentiment.

Adviesverlaging

Versnelde goedkeuring voor Donanemab zit er niet meer in nu de Amerikaanse overheid Alzheimer-medicijnen die plaquevorming van het amyloid-eiwit tegengaan alleen wil vergoeden voor mensen die meedoen aan klinische testen. Eli Lilly zal de goedkeuringsaanvraag daarom pas later dit jaar indienen en moet voor definitieve goedkeuring waarschijnlijk wachten op nieuwe testresultaten die medio 2023 worden gepubliceerd. Na een totaalrendement van bijna 20% over de afgelopen twaalf maanden en een 15% gestegen waardering verlaag ik het advies voor het aandeel Eli Lilly van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Ondanks enkele adviesverlagingen ben ik over geen van de zes aandelen negatief, en al helemaal niet voor een beleggingshorizon van meer dan twaalf maanden.

De auteur heeft een positie in AbbVie, Merck, Novartis, Pfizer en Sanofi.

Kerngegevens farmaceuten
ticker/ISIN wpa ’21 wpa ’22 k/w ’22 dpa ’21 div. rend.  (%) advies
AbbVie ABBV $12,70 $14,10 10,1 $5,64 3,9 houden
Eli Lilly LLY $8,16 $8,60 27,9 $3,92 1,6 houden
Merck MRK $6,02 $7,20 10,7 $2,76 3,6 kopen
Novartis CH0012005267 $6,29 $6,45 13,4 CHF3,10 3,9 houden
Pfizer PFE $4,42 $6,65 7,8 $1,60 3,1 houden
Sanofi FR0000120578 €6,56 €7,35 12,7 €3,33 3,6 kopen

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!