Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 10 feb 2022 09:00

Winstgevendheid nú is weer de sleutel

0 0 Leestijd ongeveer

Volgende week is het precies twee jaar geleden dat, terwijl het coronavirus zich wereldwijd verspreidde, de AEX begon aan een crash waarin ze in ruim een maand tijd meer dan een derde van haar waarde verspeelde.

Half maart 2020 was waarschijnlijk hét koopmoment van dit decennium, want toen volgde een rally van twintig maanden met een ruime verdubbeling tot de recordstand van medio november 2021. Dat daarna een correctie optrad, doet weinig af aan de rendementen die beleggers sinds half maart 2020 hebben kunnen boeken.

Tech

Wie echter de afgelopen twee jaar stoïcijns in de AEX was blijven zitten, kan terugkijken op fraaie, maar ook weer niet heel spectaculaire resultaten. Tussen 14 februari 2020 en afgelopen dinsdag heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter een rendement geboekt van +20,1%. Het is niet verrassend dat dit grotendeels te danken was aan grote technologiefondsen als ASML (+93,4%) en Adyen (+90,4%). Aan de andere kant behoorden een andere technologische nieuwkomer, Just Eat Takeaway (-54,3%), en zwaargewicht Unilever (-16,1%), tot de grotere verliezers.

Ook als we de rendementen van andere belangrijke graadmeters in dezelfde periode in ogenschouw nemen, valt op hoe bepalend de technologiesector is geweest. Zo rendeerde technologie-index Nasdaq in de afgelopen twee jaar +45,9% en de S&P500, met een zware weging in Big Tech, +33,7%. Maar de Shanghai Composite (+18,4%), de Nikkei (+15,2%) en de pan-Europese Stoxx600 (+8,1%), waarin technologiefondsen juist minder zwaar wegen,  deden het weer minder goed dan de behoorlijk technologie-gedreven AEX.

Aandacht verschoven

Wat betekent dit voor de komende twee jaar? Het verdere verloop van de pandemie blijft een vraagteken, maar de toenemende inflatie en de daarbij behorende (toekomstige) renteverhogingen hebben het beursklimaat de afgelopen maanden ontegenzeggelijk veranderd. Daarbij is voor beleggers de aandacht verschoven naar de waardering van de winsten die de bedrijven nú maken in plaats van de verwachting van de winsten die de bedrijven ooit zullen gaan maken. Dat is geen negatievere, maar wel een andere kijk op beleggen dan de laatste twee jaar.

De winstgevendheid nu is dus weer de sleutel tot het succes van uw portefeuille. Daaronder vallen uiteraard ook de technologiebedrijven, zo lang ze maar winst maken. En vergeet ook dividendaandelen niet, waarmee u zich kunt wapenen tegen de hoge inflatie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!