Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

BP | Topkwartaal ondersteunt gestaag groeiend dividend

0 0 Leestijd ongeveer

De winst van BP is in het vierde kwartaal heel hard gestegen. Ondanks de grote prijsschommelingen, vielen de inkomsten uit energiehandel echter terug. Beleggers blijven wel meedelen in de winstgevendheid.

Bij BP lag de onderliggende winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten van $4,1 mrd in het vierde kwartaal bijna veertig keer zo hoog als de $115 mln van een jaar eerder. Ten opzichte van het derde kwartaal is deze winst met 22% opgelopen. De winststijging is uiteraard voor het overgrote deel het gevolg van de stevig opgelopen olie- en aardgasprijzen, iets waarvan BP door een hogere productie bovendien optimaal wist te profiteren.

Gemiddeld werden er dagelijks 974.000 vaten olie(-equivalent) aangeboord. Dat is 22% meer dan een jaar eerder en 10% boven het niveau van het voorgaande kwartaal. Het is echter een kleine tegenvaller dat de afdeling die zich richt op energiehandel een rem zette op de winststijging. Bij bijvoorbeeld Shell wist deze tak juist wel te profiteren van de flinke koersbewegingen op energiemarkten.

Schulden aflossen en aandelen inkopen

Over heel 2021 is de operationele kasstroom van BP bijna verdubbeld naar $23,6 mrd. De nettoschuldpositie werd vorig jaar verkleind van $38,9 mrd naar $30,6 mrd. Het bedrijf kiest er daarnaast voor om voor $1,5 mrd extra aan eigen aandelen in te kopen voor publicatie van de eerstekwartaalcijfers op 3 mei. Ook in dit opzicht blijft BP iets achter bij Shell, dat hiervoor in de eerste jaarhelft $8,5 mrd vrijmaakt.

Voor het lopende jaar rekent BP op een energieproductie die grofweg vergelijkbaar is met die in 2021. De kapitaalinvesteringen lopen op van $12,8 mrd naar $14 à $15 mrd. De winstontwikkeling wordt uiteraard sterk beïnvloed door de energieprijzen, die volgens het bedrijf ook in 2022 behoorlijk kunnen schommelen. Hoewel de tekorten op de oliemarkt naar verwachting worden weggewerkt, is er te weinig capaciteit om onverwachte tegenvallers op te vangen.

Aandeel BP blijft op ‘kopen’

Hoewel BP benadrukte dat de CO2-uitstoot uiterlijk in 2050 tot netto nul wordt teruggebracht, rekenen beleggers het bedrijf vooral af op de wijze waarop ze meedelen in de winstgevendheid. Een gestaag groeiend dividendrendement van 5,3% en de nieuw aangekondigde aandeleninkoop zijn dan ook aanleiding om het koopadvies voor het aantrekkelijk gewaardeerde aandeel BP (k/w 9,0) te herhalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!