Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 7 feb 10:35

TomTom | Navigatiespecialist voorziet eindelijk weer groei in ’23

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel TomTom leverde na publicatie van de cijfers flink in. Het bedrijf verwacht ook dit jaar weer een omzetdaling. Maar daarna zou het dan weer de goede kant op moeten gaan.

TomTom had goed en slecht nieuws te melden bij de publicatie van de jaarcijfers. Om bij het slechte nieuws te beginnen: omzetgroei laat nog even op zich wachten. Afgelopen jaar is de omzet met 4,0% gedaald, en voor dit jaar is de verwachting dat er nog eens een procent of 3 vanaf gaat. TomTom had vorig jaar last van verstoringen in de productieketens van autoproducenten en gaat er vanuit dat die verstoringen dit jaar zullen voortduren.

Een tweede probleem is de transitie naar een abonnementenmodel. TomTom gaat de navigatiediensten steeds meer verkopen via periodieke betalingen. Dat betekent op korte termijn minder omzet; een navigatiesysteem in een keer verkopen levert op korte termijn meer op dan via periodieke betalingen.

TomTom
In mln € 2023t 2022t 2021
Omzet 525,0 490,0 507,0
Nettowinst 1,0 -49,5 -94,7
Wpa (in €) 0,01 -0,39 -0,74

Pluspunten

Maar er is ook goed nieuws. Om te beginnen rekent het bedrijf op groei in ’23. Het heeft zich zelfs gewaagd aan een omzetvoorspelling voor dat jaar (tussen €500 en 550 mln). Er zijn niet veel bedrijven die dat doen. Wat mij betreft is dit een positief teken. Een ander pluspunt is het orderboek, dat is opgelopen naar €1,9 mrd (van 1,8 mrd een jaar eerder).

Verder is de cashpositie nog altijd sterk. Het afgelopen jaar is de cashpositie met maar €16,6 mln gedaald. Dit jaar zal er naar mijn schatting meer uitgaan, ongeveer €50 mln, maar begin volgend jaar zou de cashpositie ongeveer €300 mln kunnen zijn.

De marktwaarde van TomTom is op het moment van schrijven ongeveer €870 mln. Het bedrijf is verder schuldenvrij, dus ongeveer een derde van de waarde is cash. Dat geeft beleggers een aardige veiligheidsmarge. Je kan ook zeggen dat de activiteiten van TomTom op €570 mln gewaardeerd worden (marktwaarde min cash). Echt veel is dat niet.

Aandeel TomTom blijft op ‘houden’

De waardering is hoe dan ook niet erg hoog, er is potentie. Maar nog altijd is niet zeker wat de rol van TomTom zal zijn op de langere termijn. De auto wordt digitaal, en er zijn grote spelers die zich op de markt richten. Nog een jaar wachten op betere resultaten vergt geduld en dat is voor veel beleggers een horde, dus ik zie geen reden om nu aan een koopadvies te denken. Bij een lagere koers zou dat kunnen veranderen. Voorlopig blijft advies voor het aandeel TomTom op ‘houden’.

Aandeel TomTom kerngegevens

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!