Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 4 feb 11:00

Meta Platforms | Verandering en transformatie versus de koersklap

0 0 Leestijd ongeveer

Veranderingen bij Apple, korte video's en investeringen hinderen de winstcijfers van Meta Platforms. De koersklap van het aandeel lijkt overdreven, maar het zal even duren voordat het stof is neergedaald.

De initiële koersreactie van het aandeel Meta Platforms (Facebook) op het laatste kwartaalrapport is naar mijn mening te negatief. Er zijn zeker elementen die tegen zitten. Om te beginnen heeft Apple vorig jaar de mogelijkheden voor adverteerders beperkt om data te gebruiken van Apple-gebruikers om gerichte advertenties te kunnen plaatsen.

Dat betekent dat apps als Facebook en Instagram minder geld per advertentie kunnen vragen, omdat de trefzekerheid lager is. Volgens Meta hebben hun apps daar meer last van dan bijvoorbeeld de zoekmachine Google, wat het verschil in resultaten met Alphabet verklaart.

Korte video’s

Een ander probleem is de verschuiving van consumenten naar (korte) video’s. Concurrent TikTok is hier een sterke speler. Meta heeft een concurrerend product, Reels, op Instagram. Het probleem bij korte video’s is dat de advertentie-inkomsten relatief lager zijn dan bij de meer traditionele sociale-mediaberichten. Verder merkt Meta dat het moeilijker is om meer aandacht van consumenten te krijgen. De afgelopen paar jaar is de online-tijd flink toegenomen door corona, maar die groei lijkt nu afgelopen te zijn.

Transformatie

Een derde factor die tegenwind veroorzaakt, of beter gezegd: de winst vermindert, zijn investeringen die het bedrijf maakt om zich te transformeren. Meta investeert in verbetering van het bestaande productaanbod, maar vooral in de ontwikkeling van virtuele realiteit (VR). Het bedrijf ziet veel toekomst in de metaverse, een virtueel platform waar van alles mogelijk is. Dit kost nu alleen maar geld: de VR-afdeling van Meta levert weinig op, terwijl de investeringen in de miljarden lopen.

Meta Platforms
In mrd $ 2022t 2021 2020
Omzet 126,8 117,9 86,0
Nettowinst 33,8 39,4 29,1
Wpa (in $) 12,25 13,99 10,22

Aandeel Meta blijft op ‘houden’

Veel van dit nieuws was al min of meer bekend. Mijn taxatie voor de winst per aandeel (wpa) voor ’21 ($14,00) is op een cent na gehaald ($13,99). De verwachte omzetgroei voor dit jaar valt een beetje tegen (3 tot 11%). Daardoor was ik te optimistisch voor de wpa voor dit jaar ($15), die ik terugbreng naar $12,25. Dat is een flinke verlaging. Maar een transitie kost tijd en geld. Er wordt naar mijn smaak te veel naar de negatieve punten gekeken.

Het aandeel kan echter nog enige maanden last hebben van de koersklap en de teleurstelling die daarop volgt. Daarom vind ik het nog te vroeg voor een adviesverhoging. Het advies blijft ‘houden’.

Aandeel Facebook kerngegevens

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!