Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Shell | Het aardgas maakt het verschil

0 0 Leestijd ongeveer

De indrukwekkende winstsprong van Shell is vooral te danken aan de aardgas-activiteiten. Het energiebedrijf laat aandeelhouders meedelen in de goede tijden en het houdt de kosten goed in de hand.

Shell heeft in het vierde kwartaal een winst geboekt van $6,4 mrd op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten. Een jaar geleden was dat slechts $393 mln en een kwartaal eerder kwam dat bedrag uit op $4,1 mrd. De winststijging was vooral een gevolg van de fors opgelopen energieprijzen.

De gemiddelde verkoopprijs voor een vat olie van $73,49 lag bij de upstream-divisie bijna 10% boven het niveau van het derde kwartaal. Bij deze afdeling veerde de aangepaste winst met 68% op naar $2,8 mrd.

De grote verrassing was echter de omvang van de winstsprong bij divisie Integrated Gas. Daar schoot de aangepaste winst met 141% omhoog naar $4,1 mrd. Aan de andere kant zorgden de hoge energieprijzen ervoor dat het verlies bij raffinage en energiehandel omhoog spoot van €3 naar €251 mln. Omdat de resultaten bij de exploitatie van tankstations eveneens onder druk stond, is de winst bij de divisie Oil Products ruimschoots gehalveerd tot $555 mln.

De route naar duurzame energie

De kwartaalcijfers wijzen uit dat Shell optimaal profiteert van de hogere prijs van aardgas. Omdat deze energievorm onmisbaar is tijdens de omschakeling naar een volledig duurzame energievoorziening, kreeg aardgas deze week tijdelijk een groen label.

Het energieconcern kiest ervoor om de sterk stijgende winst gedeeltelijk met de aandeelhouders te delen. Het dividend gaat omhoog van 24 naar 25 dollarcent per kwartaal. Daarnaast wordt een groot deel van de netto-opbrengst van de verkoop van de Permian-reserves in Texas gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen. Hiervoor is in de eerste helft van 2022 $8,5 mrd beschikbaar, tegenover $3,5 mrd in heel 2021.

Het stevige winstherstel zorgt er bovendien voor dat de financiële slagkracht sterk verbetert. De nettoschuldpositie is vorig jaar met $23 mrd gedaald naar $52,6 mrd. Behalve aan hoge energieprijzen, is die verbetering ook te danken aan de wijze waarop Shell de uitgaven onder controle hield. De kapitaalinvesteringen kwamen in 2021 op $20 mrd.

Aandeel Shell blijft koopwaardig

In het lopende jaar ligt dat bedrag aan de onderkant van de bandbreedte van $23-27 mrd. Het koopadvies voor het aandeel Shell blijft van kracht na de sterke kwartaalcijfers en de flink hogere inkoop van eigen aandelen.

Aandeel Shell kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!