Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Commentaar Johan Brinkman, 13 jan 09:00

Niet stilstaan bij rente is buitengewoon onverstandig

0 0 Leestijd ongeveer

Na twee fijne eerste handelsdagen in 2022 ondervonden beleggers vanaf vorige week dinsdagavond voor de eerste keer in het nieuwe jaar tegenwind.

Die tegenwind stak op nadat was gebleken dat de Fed het monetaire beleid mogelijk versneld wil verkrappen. Voorzitter Jerome Powell stelde beleggers afgelopen dinsdag tijdens een hoorzitting van de Senaat echter weer wat gerust. Niettemin blijven inflatie en rente met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in 2022 hoofdthema’s op de beurs.

Groeiaandelen

Een voorproefje van wat de renteonrust kan betekenen, laten de koersuitslagen van afgelopen week goed zien. Van vorige week woensdag tot en met afgelopen maandag gingen op het Beursplein groeiaandelen als IMCD, Adyen, ASMI, CM.com, ASML en Just Eat Takeaway tussen de 8 en  17% onderuit. De AEX verloor 3,9% – alleen de hoofdgraadmeters van Stockholm en Kopenhagen rendeerden gedurende deze vier handelsdagen slechter – en de Amerikaanse S&P500 2,6%.

Het zijn op zich geen percentages waarvan we wakker liggen, vooral omdat de markten snel weer terugveerden. Maar als u meegaat in de redenering dat inflatie en rente in 2022 hoofdthema’s blijven, dan is het wel goed om te overwegen of u uw beleid daarop moet aanpassen. Of, en zo ja in welke mate u dat doet, hangt van uw strategie, horizon en risicobereid af. Maar niet stilstaan bij de gevaren – én de kansen – die het huidige sentiment u biedt, is buitengewoon onverstandig.

Blootstelling

Mijn collega Jeff Thijssen vatte de koe bij de horens en verkleinde maandag de blootstelling van de Offensieve portefeuille aan de technologiesector door afscheid te nemen van Apple, Microsoft en Amazon. Let wel: met onder meer posities in ASMI, ASML en Besi blijven technologiebedrijven in deze portefeuille goed vertegenwoordigd. Maar door tijdelijk meer cash aan te houden, verwacht Thijssen dit jaar beter op de verwachte marktschokken te kunnen inspelen.

Bovenstaande is maar een voorbeeld. Voor mijn privé-portefeuille peins ik er niet over mijn twee grootste posities, ASML en Besi, af te bouwen. Ook profiteerde ik recent van de koersval van CM.com door dit aandeel nieuw op te nemen. Met een horizon van vijf à tien jaar neem ik daarbij het risico voor lief op een volatiel, en mogelijk wat minder winstgevend 2022. Echter, muteren is niet per se noodzakelijk. Je bewust zijn van de implicaties van het huidige marktbeeld is dat wel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!