Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Educatie Ivan Snurer, 21 dec 2021 15:00

Zo analyseer je aandelen aan de hand van analistenadviezen

0 0 Leestijd ongeveer

De maand december is de tijd van het jaar waarin beleggers terugblikken en vol verwachting vooruitkijken. Ook analisten. Hoe moet je hun adviezen interpreteren en welke aandelen moet je op basis daarvan kopen in 2022?

Er was een tijd dat banken voor het begin van een nieuw kalenderjaar gretig kooptips uitdeelden. Voor sommige beleggers waren die overzichten een regelrechte kooplijst. De traditie van eindejaarstips ging echter teloor na de kredietcrisis van 2008, nadat ze aan het begin van deze eeuw al onder druk had gestaan. Beleggers stortten zich destijds massaal op waardeloze internetaandelen die door steranalisten de hemel in werden geprezen.

Betekent deze ontwikkeling nu dat de beleggingsadviezen van aandelenanalisten waardeloos zijn? Nee, maar analisten zijn van huis uit optimistisch ingesteld. Dat komt in jaren van economische voorspoed goed van pas, maar in slechte jaren hollen zij hopeloos achter de feiten aan. Daar komt bovenop dat het voorspellen van conjuncturele omslagpunten een heikel punt is. Omslagen van tevoren zien aankomen is notoir moeilijk. De werking van de economie is veel te complex om in een model te vangen, en dat geldt ook voor beurskoersen.

Bekijk ook: zo maak je goed gebruik van koersdoelen

Beleggers hebben altijd al een haat-liefdeverhouding gehad met de voorspellingen van aandelenanalisten. In de beurswereld overheerst de gedachte dat de massa dom is en inferieur aan experts, terwijl de boodschap tegelijkertijd is dat beleggers niet blind mogen varen op kale beleggingsadviezen. Inderdaad, vaak bevatten analistenrapporten een schat aan informatie, maar de meeste beleggers krijgen die research nooit onder ogen.

Ratings met koersdoelen

Analistenrapporten besluiten meestal met een rating, een aanbeveling voor het aandeel en een koersdoel. Tenzij anders vermeld, is dat de beoogde koers binnen een termijn van twaalf maanden. Analisten gebruiken verschillende methoden om de zogenaamde intrinsieke waarde van aandelen te berekenen. Hierdoor bestaan er grote verschillen tussen ratings en koersdoelen.

Sommige banken werken met absolute ratings, aanbevelingen die alleen afgaan op de intrinsieke waarde. Andere hanteren relatieve ratings, waarbij aandelen met hun sector of de beursindex worden vergeleken. Zo kan een analist de rating ‘kopen’ hanteren, al ligt het koersdoel 10% lager dan de beurskoers, omdat de hele sector in een dip zit.

De meeste banken hebben echter zes keer zo veel koop- als verkoopadviezen uitstaan. Een aandeel met €24 als koersdoel spreekt meer tot de verbeelding als de koers op €12 staat dan als hij op €21 staat. Analisten geven in de praktijk voor dit soort aandelen (stijgingspotentieel van +10%) een koopadvies. Aan de hoogte van het koersdoel kunt u zien welke aandelen vanuit fundamenteel oogpunt aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Hoe hoger het koerspotentieel, hoe groter de vermeende onderwaardering en hoe goedkoper het aandeel.

Grote verschillen tussen de koersdoelen van analisten duiden op verdeeldheid. Onderzoek toont aan dat aandelen waarvan de koersdoelen weinig van elkaar verschillen, bovengemiddeld presteren. Een grote spreiding tussen het hoogste en laagste koersdoel duidt op een grote mate van onzekerheid. Dergelijke aandelen boeken in de regel een ondermaats rendement.

Kooptips voor 2022

Wie de beleggingsadviezen van analisten doorspit, kan zelf lijstjes met kooptips samenstellen. Wat betreft de Nederlandse aandelen gaat de voorkeur uit naar Aalberts, Arcadis, ASML, Boskalis, AMG, PostNL, Corbion, Ahold Delhaize, ASR Nederland en OCI. Van de hoofd- en midkapaandelen is de spreiding tussen het hoogste en kleinste koersdoel bij dit tiental het kleinst.

In Europese context zijn dit Vinci, ASML, SAP, EssilorLuxottica. Ahold Delhaize, Linde, Deutsche Börse, Intesa SanPaolo en Allianz. En op Wall Street: VeriSign, Berkshire Hathaway, Monolite Power Systems, Bio-Rad, Steris, S&P Global, NortonLifeLock, Mondelez, Gartner en Catalent.

2022

Op basis van het beoogde koersdoel van analisten kan men ook de krijtlijnen van bull-, basis- en bearmarkt-scenario’s uittekenen. Hiertoe vermenigvuldigt u simpelweg het gewicht van de aandelen in de index met het koersdoel, waarna u de som indexeert met de actuele stand van de referentiegraadmeter. Voor de AEX geeft dit een slotstand van 900 punten in 2022, voor de Eurostoxx50 van ruim 4500 punten en voor de S&P500 van net geen 5200 punten.

2022

Kooptips

2022

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!