Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 16 dec 2021 12:13

Beurzen Vandaag | Vopak, InPost en Airbus

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese beurzen openden donderdag in navolging van andere beurzen wereldwijd in het groen. Op het Beursplein was InPost een van de grootste stijgers dankzij een deal met Unibail-Rodamco-Westfield.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 1,8% hoger op 789,53 punten, terwijl de AMX eveneens 1,8% in de plus stond op 1042,13 punten.

Vopak kondigde donderdag een joint venture met de Japanse rederij Mitsui O.S,.K. Lines (MOL) aan. De twee bedrijven gaan in Hongkong samenwerken bij de opslag en verwerking van lng. Vopak heeft daarbij een belang van 49,99% genomen in MOL FSRU Challenger, een drijvend platform voor de opslag van vloeibaar gas. Vopak stond in de ochtendhandel op een winst van 1,6% op €29,93.

Pakketopslagbedrijf InPost kondigde woensdag de samenwerking met winkelcentra Westfield London en WestField Stratford City aan. InPost gaat daar meer dan duizend kluisjes plaatsen. De deal volgt op andere recente Britse partnerschappen met onder meer het Londense transportnetwerk TfL en supermarktketen Tesco.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • InPost +5,3%
 • Just Eat Takeaway +4,9%
 • Alfen +4,9%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Flow Traders -0,6%
 • RELX -0,4%
 • JDP Peet’s -0,3%

EUR | Bayer

De Eurostoxx50-index stond na een half uur handel 1,9% hoger op 4239,87 punten. De Duitse zakenkrant Handelsblatt berichtte donderdagochtend dat institutionele en particuliere beleggers een collectieve rechtszaak tegen Bayer hebben aangespannen. Ze eisen een schadevergoeding vanwege misleiding over de financiële risico’s die gepaard gingen met de overname van Monsanto. Bayer stond bij beursopening desondanks 1,8% in de plus op €46,77.

Gruppo TIM gaf donderdag een winstwaarschuwing af. Het Italiaanse IT-infrastructuurbedrijf voorziet dat de ebitda van een van zijn binnenlandse takken dit jaar met ruim 10% daalt. Daarmee zou de ebitda voor het volledige bedrijf uitkomen rond €5,4 mrd. Het aandeel noteerde in de ochtendhandel 0,7% in de min op €0,44.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • ASML +4,0%
 • Flutter Entertainment +3,8%
 • Prosus +3,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • CRH -0,1%

VS | Federal Reserve

De Dow Jones sloot woensdag 1,1% in het groen op 35.927,43 punten. De S&P500 kwam uit op 4709,85 punten, een winst van 1,6%, en de Nasdaq eindigde 2,4% in de plus op 16.289,60 punten. De Federal Reserve kondigde woensdag aan dat vanwege het sterke economische herstel in de Verenigde Staten de steunmaatregelen versneld worden afgebouwd en verwacht in 2022 de rente drie keer te verhogen. Vanaf januari wordt de noodsteun met $30 mrd per maand afgebouwd, waardoor deze in maart zal aflopen in plaats van in juni. De eerste renteverhoging van 25 tot 50 basispunten, volgt naar verwachting niet lang daarna.

Woensdagavond meldde de Amerikaanse toezichthouder SEC dat Reddit documenten heeft ingediend voor een beursgang. Het is vooralsnog niet bekend wanneer en hoeveel aandelen er door het sociale-mediaplatform worden uitgegeven.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Cisco +3,7%
 • UnitedHealth +3,1%
 • Apple +2,9%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Nike -0,9%
 • J.P.Morgan -08%
 • Chevron -0,6%

Grafiek van de Dag | Airbus

Airbus was donderdag met een winst van 2,9% een van de grootste stijgers binnen de Eurostoxx50. De Franse vliegtuigfabrikant won de order om de complete binnenlandse vloot van Qantas te vervangen, die momenteel bestaat uit vliegtuigen van Boeing. De order gaat om 134 toestellen, waarvan er veertig al definitief zijn besteld. Volgens de Australische luchtvaartmaatschappij gaat het om de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van Australië.

Volgens diverse persbureaus zou KLM bij een komende order eveneens de voorkeur geven aan Airbus boven Boeing.

De aandelenkoers van Airbus noteerde donderdagochtend 2,7% hoger op €102,72 en staat ten opzichte van begin dit jaar 14,3% hoger. Boeing sloot woensdag nagenoeg gelijk op $195,43 en staat in vergelijking met ruim elf maanden geleden 3,6% lager.

Agenda

 • Handelsbalans Japan (november)
 • Samengestelde inkoopmanagersindex Japan (december)
 • Werkloosheid Nederland (november)
 • Ondernemersvertrouwen Frankrijk (december)
 • Samengestelde inkoopmanagersindex Frankrijk (december)
 • Samengestelde inkoopmanagersindex Duitsland (december)
 • Handelsbalans Italië (oktober)
 • Samengestelde inkoopmanagersindex eurozone (december)
 • Samengestelde inkoopmanagersindex Verenigd Koninkrijk (december)
 • Handelsbalans eurozone (oktober)
 • Philadelphia Fed Manufacturing Index (december)
 • Philly Fed Business Condition (december)
 • Philly Fed Employment (December)
 • Industriële productie Verenigde Staten (November)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.