Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Advies Karel Mercx, 15 dec 2021 12:00

Chevron | Drie redenen om het aandeel in portefeuille te nemen

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week is het aandeel Chevron opgenomen in de Defensieve portefeuille, die daarmee beter bestand moet zijn tegen inflatie. Tijd om de nieuweling onder de loep te nemen.

Als de inflatie boven de 4% komt, zijn grondstoffen de best presterende vermogenscategorie, zo hebben de jaren zeventig ons geleerd. Destijds was het gemiddelde rendement van grondstoffen 4 procentpunt per 1 procentpunt inflatie. Een inflatie van 5% vertaalt zich dan dus in een gemiddelde stijging van grondstoffenprijzen van 20%.

Olie is met stip de belangrijkste grondstof, omdat het nog steeds essentieel is voor vele duizenden producten en omdat het nog altijd de meest gebruikte brandstof is. Daarom wilde ik in deze tijden van hoge inflatie een olieaandeel aan de portefeuille toevoegen, en mijn keuze is hierbij gevallen op het aandeel Chevron. De eerste reden hiervoor is dat het een van de elitebedrijven in de oliesector is, en een eliteaandeel op Wall Street. Het dividend is in elk van de afgelopen 34 jaar verhoogd, waarmee het zich mag rekenen tot de 65 zogenoemde Dividend Aristocrats. Sinds het begin van de coronacrisis is het dividend met 12% gegroeid. Hiermee bewijst Chevron dat het een stabiel bedrijf is.

Winst delen met de aandeelhouders

Een tweede reden om Chevron toe te voegen is dat het bedrijf er een traditie van heeft gemaakt om de winst met de aandeelhouder te delen. Het bedrijf gaat niet voor de belegger bepalen wat er met de winst moet gebeuren. Andere bedrijven investeren geld in zonne- en windenergie, maar dat doet Chevron niet. Het bedrijf profiteert daardoor maximaal als de prijzen fossiele brandstoffen stijgen.

De derde reden om nu Chevron in portefeuille te nemen is mijn verwachting dat de huidige bullmarkt in grondstoffen zal veranderen in een zogeheten supercycle. De laatste twaalf maanden is de olieprijs meer dan verdubbeld, maar desondanks namen de investeringen van energiebedrijven af. Sinds 2007 hebben de energiebedrijven in de MSCI World Index niet zo weinig geïnvesteerd. Gecorrigeerd voor inflatie is het investeringsniveau zelfs het laagste in minimaal 25 jaar. Dat houdt het aanbod laag en de prijzen hoog. Chevron profiteert hier enorm van omdat het de productie opvoert, wereldwijd met 7,7% over de laatste twaalf maanden en in de VS zelfs met 15%.

Koopadvies op aandeel Chevron

Intussen daalt de waardering van het aandeel gestaag. Chevron begon begon het jaar op een verhouding tussen vrije kasstroom en beurskoers van 1%. Halverwege het jaar was dit 5% en nu is het zelfs 6,4%. De vrije kasstroom stijgt dus veel sneller dan de koers.

Het gaat Chevron momenteel in zo’n beetje alle opzichten voor de wind. Deze nieuwkomer in de Defensieve portefeuille verdient een koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!