Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

De beste duurzame ETF’s voor 2022

0 0 Leestijd ongeveer

2021 gaat de geschiedenis in als het jaar waarin de groei van de duurzame ETF-markt in een flinke stroomversnelling kwam. Dankzij het toenemende aanbod valt er de duurzame ETF-belegger in 2022 veel te kiezen voor beleggers.

De enorme populariteit van duurzame ETF’s doet in beleggingsjaar 2021 niet veel onder voor die van cryptomunten zoals bitcoin. De groeicijfers liegen er in ieder geval niet om. Fondsonderzoeker Morningstar berekende dat deze categorie goed is voor meer dan 40% van de totale instroom in de Europese ETF-markt. Eerder dit jaar meldde ETF-onderzoeker Trackinsight zelfs dat de helft van al het nieuwe geld bij duurzame ETF’s terechtkwam.

Bij sommige individuele partijen is die verschuiving zelfs nog groter. De vermogensgroei bij het Europese ETF-aanbod van het Zwitserse UBS komt bijvoorbeeld volledig voor rekening van duurzame instrumenten. De vermogensbeheerder bracht in dit segment maar liefst zeventien nieuwe ETF’s op de markt. Wereldwijd nam het aanbod van alle ETF-huizen zelfs met meer dan 300 producenten toe tot meer dan 1000 duurzame ETF’s. Het totale beheerd vermogen is met ruim $150 mrd gegroeid tot meer dan $400 mrd.

Luchtbel of structureel

Meestal is een razendsnelle groei een aanwijzing dat er in een bepaald marktsegment een luchtbel ontstaat. In dit geval heeft de geldstroom alle kenmerken van een structurele verschuiving. De beleggingscategorie verenigt namelijk de twee belangrijkste thema’s binnen de beleggingswereld: een groeiend kostenbewustzijn en een groeiende focus op de klimaat- en maatschappelijke impact van de bedrijven in de beleggingsportefeuille.

In de institutionele wereld zijn veel grote partijen hard op weg om hun beleggingen te verduurzamen. Het bekendste voorbeeld is pensioenfonds ABP, dat onlangs bekendmaakte niet langer in producenten van fossiele brandstoffen te beleggen.

Vier duurzame ETF’s voor 2022


Duurzaam beleggen kan echter veel meer vormen aannemen dan het uitsluiten van bedrijven met schadelijke activiteiten. Bijvoorbeeld het financieren van groene projecten of het inspelen op de relatief goede vooruitzichten voor bedrijven die voldoende oog hebben voor diversiteit.

Door het uitdijende aanbod van duurzame ETF’s krijgen beleggers in dit opzicht steeds meer te kiezen. Met sommige producten is het mogelijk om heel specifiek een bepaalde duurzame visie in te vullen. Maar een groot deel van het aanbod bestaat nog uit alternatieven voor meer traditionele ETF’s.

VanEck Sustainable World Equal Weight ETF | Evenwichtig en wereldwijd

In die categorie valt de VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF. Dit is een duurzaam alternatief voor een meer traditionele wereldwijd beleggende ETF. Het koersverloop volgt dat van de Solactive Sustainable World Equity Index. Als eerste stap in de samenstelling van deze index worden alle grote bedrijven langs de duurzame meetlat gelegd. Dat gebeurt aan de hand van de criteria van ESG-onderzoeker Vigeo Eiris; een dochterorganisatie van kredietbeoordelaar Moody’s. Ook worden producenten van clustermunitie en bedrijven die slecht scoren op vlakken zoals milieu, mensenrechten en corruptie uitgesloten van belegging.

De ETF heeft een meer evenwichtig karakter dan instrumenten op basis van beurswaarde. Als tweede stap wordt namelijk een grens gesteld aan het aantal aandelen uit elke regio. De index bestaat uit 250 aandelen met de grootste beurswaarde, waarvan er maximaal 100 afkomstig zijn uit Azië-Pacific, Europa of Noord-Amerika. Op de laatste dag van februari (de zogeheten selectiedag) wordt de portefeuille in balans gebracht en wordt de weging van alle aandelen bijgesteld naar 0,4%. Aandelen die met een marge van 20% niet meer in aanmerking komen voor de selectie, worden vervangen door andere stukken.

De wijze van samenstelling maakt de ETF heel geschikt voor beleggers die met een duurzame inslag wereldwijd willen beleggen op een manier waarop beurszwaargewichten zoals Apple en Microsoft de verhoudingen niet scheef trekken. De lopende kosten van 0,2% liggen iets hoger dan die van traditionele wereld-ETF’s. Daar staat tegenover dat er geen sprake is van dividendlekkage, aangezien Nederland het vestigingsland is voor het product. Het dividendrendement komt momenteel op 1,53% en dit dividend wordt elk kwartaal uitgekeerd. De ETF wordt samengesteld via fysieke replicatie: VanEck belegt rechtstreeks in de aandelen uit de index zonder daarbij gebruik te maken van derivaten.

NP Paribas Easy Low Carbon 100 Europe ETF | Een CO2-vrije toekomst

Het bedrijfsleven staat onder groeiende druk om de CO2-uitstoot terug te schroeven. Dat geldt vooral voor Europese ondernemingen. Op het handelsplatform van emissierechten zijn de kosten voor de uitstoot van een ton CO2 omhoog geschoten van €33 begin dit jaar tot ruim €75 eind november. Het gevolg is dat het vervuilende karakter van Europese ondernemingen steeds sterker doorwerkt in de winstcijfers. Dit effect is op andere continenten aanzienlijk kleiner. In de Verenigde Staten staat de emissiehandel nog in de kinderschoenen, terwijl het systeem in China sterk gestuurd wordt door de nationale overheid.

De BNP Paribas Easy Low Carbon 100 Europe ETF is een goede keuze voor beleggers die het CO2-risico in Europese aandelen sterk willen terugbrengen, zonder de uitstoot van elk individueel aandeel te analyseren. Het beleggingsuniversum bestaat uit de 300 aandelen met de beste verhandelbaarheid uit de Europe 500 Index. Daarbij worden producenten van fossiele brandstoffen, sectoren zoals tabak, defensie, luchtvaart en toeleveranciers van de olie-industrie uitgesloten. Dat geldt ook voor de dertig bedrijven die het slechtst scoren op het vlak van mens, milieu en maatschappij.

Van de overgebleven bedrijven worden de ondernemingen met de hoogste klimaatscore per sector opgenomen in de index. Hetzelfde geldt voor de vijftien ondernemingen waarvan relatief het grootste deel van de omzet afkomstig is uit activiteiten voor het verlagen van CO2-uitstoot, zoals windmolenfabrikanten. Het resultaat is een index die veel minder gevoelig is voor het prijsverloop van CO2-emissies dan de reguliere index.

Door de heftige stijging van de olieprijs blijft de ETF sinds de jaarwisseling wat achter bij de Europe 500 Index. Met een rendement van 16,2% sinds de jaarwisseling is dat verschil 3 procentpunten. Op lange termijn kan het mijden van fossiele brandstoffen en de positie in schone energie de ETF een boost geven. Beleggers hoeven zich in ieder geval niet door de kosten te laten weerhouden van een CO2-vriendelijke beleggingsstrategie. De lopende kosten komen uit op 0,3%.

Lyxor Global Gender Equality ETF | Gelijke kansen

Regelmatig borrelt in de beleggingswereld de discussie op wie er beter beleggen: mannen of vrouwen. In plaats daarvan kan de aandacht beter uitgaan naar de verhouding tussen mannen en vrouwen binnen de bedrijven in beleggingsportefeuilles. Er komen namelijk regelmatig onderzoeken naar buiten dat ondernemingen met een meer divers werknemersbestand relatief goed presteren. De Harvard Business Review publiceerde de afgelopen jaren studies waaruit bleek dat de productiviteit hoger ligt bij dit soort bedrijven, terwijl venture capital-firma’s met meer vrouwelijke partners gemiddeld een hoger rendement boeken en meer investeringen met winst afsluiten.

De Lyxor Global Gender Equality UCITS ETF kiest positie in beursgenoteerde bedrijven die diversiteit het beste op orde hebben. Dat gebeurt via het volgen van de Solactive Equileap Global Gender Equality Net Total Return Index. Equileap is een Nederlandse organisatie die bedrijven wereldwijd langs de diversiteitsmeetlat kijkt. Daarbij wordt gekeken naar de verhouding tussen mannen en vrouwen op de verschillende functieniveaus binnen een onderneming.

Ook de verschillen in beloning spelen een rol bij het samenstellen van de index, evenals promotiekansen, de wijze waarop een bedrijf seksuele intimidatie tegengaat en regels voor ouderschapsverlof. Vorig jaar werden meer dan 3700 concerns aan de hand van negentien criteria onder het vergrootglas gelegd. Elk jaar publiceert Equileap een rapport met de 100 beursgenoteerde ondernemingen die het beste scoren op diversiteit.

Die 100 aandelen krijgen allemaal een even zwaar gewicht in de index die door de ETF wordt gevolgd. In vergelijking met een meer traditionele, wereldwijde index ligt de balans minder sterk op de Verenigde Staten en op de technologiesector. Hierdoor blijft de Lyxor Global Gender Equality ETF in het lopende jaar achter bij die van (marktkapitalisatiegewogen) wereldindices. Op de langere termijn doet het rendement echter al niet onder voor dat van dit soort indices, terwijl de ETF goede vooruitzichten heeft dankzij de toenemende aandacht voor diversiteit. De lopende kosten komen uit op 0,2% en Lyxor maakt gebruik van fysieke replicatie.

Lyxor Green Bond UCITS ETF | Groene obligaties

De wereldwijde obligatiemarkt is aanzienlijk groter dan de internationale aandelenbeurzen. Hoewel de duurzame onderstroom hier relatief laat op gang kwam, tekent zich de laatste jaren een inhaalslag af.  Die is vooral goed te zien aan de enorme groei van de markt voor green bonds. Dit zijn leningen waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor investeringen met een positieve impact op het klimaat.

Een goed voorbeeld van een dergelijke investering is de aanleg van een windmolenpark, maar de variëteit neemt snel toe. Telefónica gaat bijvoorbeeld de inkomsten van een eerder dit jaar geplaatste green bond gebruiken voor het vervangen van koperen telecomlijnen door glasvezel. Dit zorgt ervoor dat het energieverbruik van het netwerk met bijna 90% kan dalen.

De Lyxor Green Bond UCITS ETF is een goede keuze voor wie in groene obligaties wil beleggen. Het instrument volgt het koersverloop van de Solactive Green Bond EUR USD IG Index, waarin 611 obligaties zijn opgenomen. De index bestaat uit investment grade leningen, waarbij de kredietwaardigheid grofweg in balans is over de segmenten AAA, AA, A en BBB. Geografisch ligt het zwaartepunt op Europa (79% indexweging). Dit continent vervult een duidelijke voortrekkersrol bij de uitgifte van dit soort leningen.

De grote weging van Europese obligaties is een gunstige eigenschap, aangezien de rente op dit continent door de lage inflatieverwachtingen waarschijnlijk minder snel oploopt dan in de Verenigde Staten. Het effectief rendement komt uit op 0,66%. Qua onderliggende financieringsfocus zijn de obligaties in de ETF vrij divers: van biodiversiteit tot vuilverwerking en van groene energie tot het verduurzamen van gebouwen. Die laatstgenoemde twee categorieën wegen relatief het zwaarst mee binnen de ETF: ruim 60%.

Koopwaardige duurzame ETF’s

De ontwikkeling van de markt voor duurzame ETF’s door een groeiende institutionele vraag, is voor particuliere beleggers die in ETF’s beleggen een goede ontwikkeling. Deze groep krijgt steeds meer mogelijkheden om met lage kosten de portefeuille meer toekomstbestendig, of om juist in te spelen op specifieke duurzame trends.

De VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF, BNP Paribas Easy Low Carbon 100 Europe ETF, Lyxor Global Gender Equality UCITS ETF en de Lyxor Green Bond UCITS ETF zijn stuk voor stuk koopwaardig.

Koopwaardige duurzame ETF’s
ETF ISIN-code Focusgebied Lopende kosten
VanEck Sustainable World Equal ETF NL0010408704 wereldwijd duurzame aandelen 0,2%
BNP Easy Low Carbon 100 Europe ETF LU1377382368 grote Europese bedrijven met lage CO2-uitstoot 0,3%
Lyxor Global Gender Equality UCITS ETF LU1691909508 diversiteit, wereldwijde aandelen 0,2%
Lyxor Green Bond UCITS ETF LU1563454823 green bonds, wereldwijd 0,2%
Groene regelgeving zet ETF's buitenspel
Steeds meer institutionele partijen, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, kiezen voor een duurzaam beleggingsbeleid. Aangezien het om grote bedragen gaat, spelen veel beleggingsinstellingen daar begrijpelijkerwijs vol overgave op in. De afgelopen jaren hebben fonds- en ETF-aanbieders elke mogelijkheid aangegrepen om te vertellen dat het voor hen altijd al vanzelfsprekend was dat er bij het uitstippelen van de beleggingsstrategie veel aandacht was voor klimaat, mens en maatschappij. Bleken dat in sommige gevallen loze woorden, nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat partijen steeds minder wegkomen met mooie praatjes omdat ze steeds meer moeten aantonen hoe duurzaam hun beleid daadwerkelijk is. Het Europese regelpakket SFDR maakt sinds maart onderscheid tussen drie verschillende beleggingsstijlen. Strategieën waarbij binnen het beleggingsbeleid oog is voor duurzame factoren vallen onder het zogeheten artikel 8. Wordt er dan ook nog specifiek gestuurd op duurzame doelen – zoals het verlagen van de CO2-uitstoot – dan wordt het product onder artikel 9 geschaard.

Volgens fondsonderzoeker Morningstar valt 39% van het actief beheerde fondsvermogen onder artikel 8 of 9. Voor ETF’s is dat percentage slechts 20%. Een belangrijke reden voor dat verschil is dat een fondsbeheerder ruimte heeft om het beleggingsbeleid zo bij te stellen dat er meer oog komt voor duurzame criteria. Bij ETF’s is die ruimte er niet, tenzij een aanbieder overschakelt naar een andere index. Dat is echter een behoorlijk grote stap. Omdat veel fondsen er zelf voor zorgen dat ze onder artikel 8 of 9 vallen zodat beleggers geen alternatief hoeven zoeken, terwijl ETF-beleggers hun niet-duurzame ETF’s moeten omruilen voor duurzame ETF’s, is de in- en uitstroom op de ETF-markt veel zichtbaarder dan die op de markt voor beheerde fondsen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!