Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Actueel Menno van Hoven, 8 dec 2021 10:44

Beurzen vandaag | L’Oréal, Nestlé, Adyen en Intel

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese beurzen noteren na een twijfelde opening toch wat hoger in de loop van de ochtend, volgend op de enorme koersstijgingen dinsdag. Er is nieuws omtrent L’Oréal en Nestlé en we kijken terug naar het koersverloop van Intel. Adyen profiteert van een adviesverhoging.

De AEX noteert in de ochtendhandel zo’n 0,25% hoger op 808 punten en zet daarmee de gigantische koerssprong van gisteren voort. Grootste stijger is vandaag Adyen, dat meelift met het zeer positieve sentiment voor de techsector gisteren in de Verenigde Staten en een adviesverhoging door de analisten van Barclays, die van ‘houden’ naar ‘kopen’ gaan voor het betaalbedrijf. Grootste verliezer is ditmaal Heineken, dat zonder nieuws bijna 2% kwijtspeelt.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Adyen +2,7%
 • Eurocommercial Properties +1,8%
 • Just Eat Takeaway +1,7%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:

 • Heineken -1,9%
 • Shell -1,1%
 • Aegon -0,7%

Europa | L’Oréal en Nestlé 

Elders in Europa is het sentiment iets negatiever, met in de ochtendhandel een kleine min van 0,03% voor de Eurostoxx50. Ook hier voert Adyen de stijgers aan. Ook L’Oréal is een stijger, nadat bekend is geworden dat grootaandeelhouder Nestlé voor $10 mrd aan aandelen heeft verkocht tegen een koers van €400. Nestlé heeft na deze transactie nog altijd 20% van L’Oréal in handen, dat met een combinatie van schuld en cash zelf de aandelen van het Zwitserse bedrijf overneemt.

Het aandeel L’Oréal deed het de laatste tijd een stuk beter dan het aandeel Nestlé, dat onder druk stond van activistische aandeelhouders die in 2017 al aandrongen op de verkoop van het belang in het Franse cosmeticabedrijf. Het is maar goed dat Nestlé daar niet gelijk gehoor aan heeft gegeven, want de beurskoers van L’Oréal verdubbelde sindsdien en deed het bovendien een stuk beter dan die van Nestlé zelf. Het is daarom ook niet gek dat Nestlé het grootste deel van zijn belang in L’Oréal, zo’n 20%, gewoon vasthoudt.

Voor deze deal had Nestlé 23,3% van L’Oréal in handen, dus feitelijk gaat het slechts om een klein stukje dat nu van de hand is gedaan. In 2014 had Nestlé nog 31% van L’Oréal in handen en het Zwitserse bedrijf lijkt er dus voor te kiezen periodiek, telkens als L’Oréal op de beurs weer naar nieuwe records gaat, een stukje af te bouwen. In reactie stijgen zowel L’Oréal en Nestlé iets meer dan 1%. L’Oréal zit uiteraard in de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen en is in 2021 een van de grotere uitblinkers, met bijna 40% koerswinst.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Adyen +2,7%
 • Danone +1,3%
 • L’Oréal +1,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:

 • Infineon -2,8%
 • BASF -1,7%
 • AB Inbev -1,7%

VERENIGDE STATEN

Ook de Amerikaanse beurzen kenden gisteren een prima dag, met een winst van 1,4% voor de Dow Jones, 2,1% voor de S&P500 en zelfs 3,0% voor de Nasdaq. Het waren dan ook vooral de technologieaandelen die sterk herstelden na de verkoopgolf de laatste weken. Met name chipaandelen waren weer in trek, samen met hoogvliegers die de grootste klappen kregen eerder deze week en eind vorige week.

Binnen de Dow zien we dan ook Salesforce als een van de grootste stijgers. Dalers waren er nauwelijks, met farmaceut Merck als grootste verliezer met -1,6%. Het aandeel ligt al geruime tijd onder druk en kreeg gisteren een nieuwe adviesverlaging, ditmaal van Guggenheim, dat van ‘kopen’ naar ‘houden’ gaat na een reeks teleurstellingen op het gebied van onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Volgens de analisten van Guggenheim zitten er voor 2023 geen grote ‘catalysts’ in de pijplijn van Merck, dat de inkomsten voor topmedicijn Keytruda op termijn verder terug ziet lopen.

Intel

Dan was er ook nog Intel, dat voorbeurs 8% hoger stond op het nieuws dat het MobilEye wil afstoten, deels om de enorme expansieplannen de komende jaren te kunnen financieren. Na een flink hogere opening zakte Intel in de loop van de dag steeds verder terug om uiteindelijk ‘slechts’ 3,1% hoger te sluiten. De slotkoers lag ruim $2 onder de openingskoers. Voor de Dividendportefeuille werd Intel, in anticipatie op een terugvallende koers na een positieve start – precies wat er ook gebeurde – gelijk bij opening verkocht.

De vervanger, Microchip Technology, sloot de dag juist flink hoger waardoor er per saldo sprake was van een zeer succesvolle switch. Microchip sloot gisteren op een all time high van $88,89 en heeft nu een weging van 1,5% in de Dividendportefeuille.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • American Express +3,9%
 • Salesforce.com +3,1%
 • Goldman Sachs +2,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Merck -1,6%
 • Verizon -0,6%
 • 3M -0,4%

Grafiek van de Dag | L’Oréal

Het aandeel L’Oréal profiteert vandaag van het nieuws dat het op €400 een flink pakket aandelen van grootaandeelhouder Nestlé overneemt. Het Franse cosmeticabedrijf doet het in 2021 uitstekend, met bijna 40% koerswinst, en noteert nabij de hoogste koers ooit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.