Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 7 dec 2021 11:00

Vopak | Investeringen, schuld en aanhoudende koersdruk

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van tankopslagbedrijf Vopak zakt al anderhalf jaar weg. De resultaten zijn ook niet florissant en de toekomst kent de nodige onzekerheden. Door de nodige investeringen loopt de schuldratio op. 

Vopak heeft in het geheel niet meegedaan met het forse koersherstel dat we wereldwijd op de aandelenbeurzen hebben gezien. Sterker, het aandeel is vanaf de top in april 2020 met maar liefst 43% gedaald. Ik ben nooit zo enthousiast geweest over het aandeel vanwege de altijd hoge waardering, die ongetwijfeld verband hield met de sterke marktposities waar het concern over beschikt. De groeiverwachtingen die hiermee gepaard gaan, weet het concern tot op heden echter niet waar te maken. Desinvesteringen die de winst onder druk zetten worden vooralsnog niet afdoende gecompenseerd door nieuwe projecten.

Daarnaast is de fors gestegen olieprijs ongunstig voor Vopak. Marktpartijen spelen erop in dat de olieprijs in de toekomst zal dalen, en dat ontmoedigt opslag. Daarbij heeft de pandemie gezorgd voor verstoringen in vraag en aanbod. Het is vooral de krapte in het aanbod die voor minder opslag zorgt.

Incidenten zorgelijk

Naast de wat zwakke marktomstandigheden heeft Vopak de afgelopen tijd ook wat ‘incidentele’ tegenvallers moeten melden. Zo was in het slotkwartaal van 2020 sprake van een ‘eenmalig negatief boekhoudresultaat’ van €20 mln bij een joint-venture in Maleisië. Daarnaast vertilde het bedrijf zich aan een project in Panama, waar het in totaal €113 mln – 60% van de initiële investering – op heeft moeten afboeken. En in het afgelopen kwartaal moest Vopak onverwacht een last van €11 mln nemen op een LNG-project in Duitsland.

Voorts werd redelijk onverwacht aangekondigd dat topman Eelco Hoekstra het bijltje er na de jaarwisseling bij neergooit, terwijl het concern midden in een transitie zit van de grootscheepse opslag van fossiele brandstoffen naar duurzamere energiebronnen.

Flinke investeringen

Dit alles draagt natuurlijk niet bij aan het vertrouwen, nu Vopak veel investeert in groeimarkten als China en India. De cijfers zijn dit jaar ook zeker niet om over naar huis te schrijven. Bezien over de eerste drie kwartalen van dit jaar bedraagt de winst per aandeel van Vopak €1,84, tegen €1,96 vorig jaar rond deze tijd.

Er zijn niet veel bedrijven die het dit jaar minder goed doen dan in 2020, maar Vopak wel. Door de flinke investeringen die het concern moet doen, is bovendien de schuldratio opgelopen tot boven de 3. Bedrijven met een relatief hoge schuld doen het minder goed op de beurs.

Aandeel Vopak blijft op ‘houden’

De koers-winstverhouding ligt inmiddels net iets onder de 12. Dat is laag, zeker historisch gezien, maar hier staan de genoemde onzekerheden tegenover. Het is denk ik nog te vroeg voor een koopadvies. Het advies op het aandeel Vopak blijft ‘houden’.

Aandeel Vopak kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!