Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 5 dec 2021 09:00

Schroders brengt afname aandelen VS in kaart

0 0 Leestijd ongeveer

De leegloop op de Amerikaanse beurs is minder dramatisch dan vaak wordt aangenomen, meent Schroders.

De Amerikaanse aandelenmarkt krimpt. Volgens het Britse Schroders telde de totale Amerikaanse aandelenmarkt eind 2020 nog slechts 3633 aandelen, tegen een record van 7325 in 1996. In de afgelopen twintig jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 129 nieuwe aandelen naar de beurs, tegen 400 in de twintig jaar daarvoor.

Gebrek aan nieuwe bloed is niet de enige reden dat het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS daalt. Er verdwijnt namelijk ook een flink aantal aandelen van de beurs. Zo telde de MSCI USA Investable Market Index in 2010 nog 2590 aandelen. Sindsdien is maar liefst 38% daarvan – in totaal 977 aandelen – van de beurs verdwenen, berekende Schroders. Van de 977 bedrijven die geen beursnotering meer hebben, zijn er 822 overgenomen en hebben 150 bedrijven om een andere reden geen beursnotering meer.

Achterblijvers

Volgens de vermogensbeheerder worden niet-beursgenoteerde partijen – zoals private equity – vaak als de ‘schuldige’ voor deze leegloop aangewezen. Zij zouden beleggers deze aandelen ‘afgenomen’ hebben. Die stelling is echter niet terecht, want private partijen hebben ‘slechts’ 232 aandelen van de beurs gehaald. De andere 590 overgenomen bedrijven zijn door beursgenoteerde bedrijven aangekocht en zijn dus onderdeel gebleven van de aandelenmarkt. De overgrote meerderheid van de overnames betrof smallcaps, aandelen met een relatief kleine beurswaarde.

Het onderzoek van Schroders onderschrijft wel de conclusie uit eerder academisch onderzoek dat de aandelen van de overnemende partij na de overname vaak achterblijven. Volgens de vermogensbeheerder presteren de aandelen van 58% van de overnemers tot drie jaar na de overname gemiddeld 8% slechter dan die van sectorgenoten. Grote, bedrijfsveranderende overnames pakken doorgaan slechter uit dan kleine overnames die aansluiten bij de bestaande bedrijfsactiviteiten.

Volgende golf

Grotere bedrijven hebben een betere trackrecord met overnames dan kleinere, en ‘serie-overnemers’ doen het weer beter dan bedrijven die slechts een enkele overname doen. Duidelijk is ook dat de overnames de concurrentie in sectoren hebben verminderd en dat is niet gunstig voor consumenten en werknemers, aldus Schroders. Toch verwacht de vermogensbeheerder geen einde van het overnamefeest. Geld lenen is immers zeer goedkoop. Daarnaast hebben bedrijven en private-equityhuizen zulke grote cashposities dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een nog grotere overnamegolf dan die van de afgelopen tien jaar. In deze volgende golf zal private equity volgens Schroders de komende jaren bovendien een veel prominentere rol spelen.