Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

De ETF is speelbal van de index

0 0 Leestijd ongeveer

ETF’s zijn beleggingsproducten waarvan het rendement direct van een index is afgeleid. Wijzigingen in de indexsamenstelling hebben dan ook gevolgen voor ETF-beleggers, die zich op weer nieuwe wijzigingen van index-aanbieders S&P en MSCI mogen voorbereiden.

De Global Industry Classification Standard (GICS) is een vrij onbekend en ogenschijnlijk stoffig fenomeen dat niettemin grote invloed heeft op beleggers. Bijvoorbeeld bij de samenstelling van beursindices. Zijn Alphabet of Meta Platforms – voorheen Facebook – technologiebedrijven of dienstverleners op communicatiegebied? Het formele antwoord op die vraag is te vinden in de Global Industry Classification Standard. In 2018 werden deze twee bedrijven in een kleine aardverschuiving in de GICS-methodiek overgeheveld van de sector Informatie Technologie naar de sector Communications Services, die daarvoor nog Telecommunications heette.

De GICS-methodiek werd in 1999 ontwikkeld door indexaanbieders Standard & Poor’s (S&P) en MSCI om bedrijven in verschillende sectoren in te delen. Oorspronkelijk waren er tien hoofdsectoren, maar met de afsplitsing van Vastgoed uit de sector Financials in 2016, zijn het er nu elf. De elf hoofdsectoren zijn weer onderverdeeld in 24 industriegroepen die weer verder zijn opgedeeld in 69 industrieën die – tot slot – in 158 sub-industrieën uiteenvallen.

Opvallende veranderingen

Deze indeling vindt op verschillende manieren zijn weg naar beleggers, voornamelijk die van de hoofdsectoren. Bijvoorbeeld naar wie wil weten welke weging de verschillende sectoren in de veelgebruikte MSCI World Index hebben. Maar ook naar de aanbieders van – en beleggers in – sector-ETF’s. Voor deze groepen komen er begin volgend jaar mogelijk enkele opvallende veranderingen. S&P en MSCI hebben medio oktober namelijk een overlegstuk gestuurd naar de internationale beleggersgemeenschap met wijzigingsvoorstellen die vooral de sectoren Financials en Informatie Technologie betreffen. De beide indexaanbieders willen namelijk voorstellen om Visa, Mastercard en Paypal uit de sector Informatie Technologie te halen en naar de sector Financials over te hevelen. Die wijziging zal voor beide sectoren gevolgen hebben.

De sector Informatie Technologie wordt gedomineerd door de zwaargewichten Apple (22,8%), Microsoft (18,2%) en Nvidia (6,9%). Maar ook Visa, met een weging van 3,3%, en Mastercard (2,9%) staan in de top vijf van deze index. Paypal komt met een weging van 2,3% niet in de top-5 maar wel in de top-10 van de van de techsector. Als Visa, Mastercard en Paypal aanstaande februari naar de sector Financials verdwijnen, zal het drietal daar een voornamere rol krijgen dan nu in de techsector. In beurswaarde gemeten komen Visa, Mastercard en Paypal met een gezamenlijke beurswaarde van $1,1 bln namelijk met gemak in de top-6 van de sector Financials (zie grafiek). Nu zijn Berkshire Hathaway, J.P. Morgan Chase en Bank of America nog goed voor bijna een derde van de index, maar dat gaat dan veranderen.

Kunstmatige weging

Dit zijn geen academische kwesties, want de indices van S&P en MSCI vormen de basis van veel ETF’s. Zo heeft de Amerikaanse ETF van State Street (SPDR) die de S&P500 Financials Index volgt een beheerd vermogen van $45,7 mrd. De Europese varianten van deze Financials-ETF hebben bij elkaar opgeteld zo’n $2,5 mrd onder beheer. Met de entree van Visa, Mastercard en Paypal verandert de Financials-index wat van karakter. De sector Informatie Technologie wordt door de voorgenomen wijziging wat minder geraakt, maar met Visa, Mastercard en Paypal verdwijnt wel 8,5% van de beurswaarde van deze sector. Omdat Apple en Microsoft tegen hun maximale weging in de index aanlopen, krijgen andere aandelen in deze sector mogelijk een ‘kunstmatig’ hoge weging, zo berichtte de Financial Times deze week. De voorstellen van S&P en MSCI laten nog maar eens zien hoe belangrijk indexaanbieders zijn voor ETF-beleggers.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!