Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Advies van de dag Hein Praats, 16 nov 2021 14:43

Shell | Niet langer ‘Koninklijk’

0 0 Leestijd ongeveer

Shell verhuist in navolging van Unilever naar Londen. Het kabinet zei in een eerste reactie ‘onaangenaam verrast’ te zijn, maar Shell meent hierdoor in de toekomst slagvaardiger en flexibeler te kunnen opereren.

Toen Shell afgelopen maandag bekendmaakte uit Nederland te vertrekken, kwam dat niet helemaal als donderslag bij heldere hemel. Ceo Ben van Beurden had sinds vorig jaar immers al regelmatig laten doorschemeren een vertrek naar Londen niet uit te sluiten in geval van handhaving van de dividendbelasting in Nederland.

Niettemin werd in de persverklaring vooral een versimpeling van de aandelenstructuur als reden genoemd. Op dit moment zijn er namelijk twee soorten aandelen Shell: aan de Amsterdamse AEX genoteerde A-aandelen en aan de Londense FTSE verhandelbare B-aandelen. Aan die minder effectieve duale constructie komt nu een einde, waarbij één nieuw aandeel Shell nog steeds verhandeld kan worden in zowel Londen als op het Beursplein, iets dat mijns inziens de liquiditeit van de handel in het aandeel ten goede zal komen.

Shell meent met het besluit in ieder geval zijn concurrentiepositie te verbeteren door onder meer ‘sneller eigen aandelen te kunnen inkopen als gevolg van een grotere, enkele pool van gewone aandelen, waarmee ook de uitdagingen van de energietransitie beter kunnen worden aangegaan’.

Gedoe over dividend op achtergrond

Dat achter de schermen het niet afschaffen van de dividendbelasting in Nederland zwaar heeft meegespeeld, is voor iedereen echter wel duidelijk. Nu moet Shell, als vennootschap in Nederland, nog 15% belasting inhouden over het uit te keren dividend. Deze dividendbelasting kunnen beleggers vervolgens verrekenen met de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Dat hoeft straks allemaal niet meer, aangezien in het VK helemaal geen belasting over dividenden hoeft te worden ingehouden. Het scheelt Nederlandse beleggers dus ook nog eens een hoop administratieve rompslomp.

Aandeel Shell blijft koopwaardig

Ondanks dat de volledig Britse nationaliteit van Shell – waardoor tevens het predicaat ‘Koninklijk’ uit de bedrijfsnaam verdwijnt – voor de BV Nederland een aderlating is, zie ik voor de ontwikkeling van het aandeel Shell geen negatieve gevolgen. Het koopadvies blijft dan ook van kracht.

Ruim een eeuw historie
De geschiedenis van Shell in Nederland gaat terug tot 1890, toen de allereerste aandelen werden uitgegeven door de NV Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië. Rond diezelfde tijd werd in Londen de Shell Transport and Trading Company opgericht. Beide bedrijven gingen in 1907 een samenwerkingsverband aan, waarbij het Britse Shell een belang kreeg van 40% en de Nederlandse ‘Koninklijke’ van 60%.

Tot 2005 werd in hun aandelen gescheiden gehandeld, maar in dat jaar werd Royal Dutch Shell één onderneming naar Brits recht met het hoofdkantoor in Den Haag. Door de aangekondigde verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk is Shell straks niet alleen in officiële zin, maar ook praktisch gezien een Brits bedrijf.

Aandeel Shell kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!