Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 11 nov 14:00

Waar gaat dit eindigen?

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week sloten de vier belangrijkste Amerikaanse indices (S&P500, Nasdaq, Dow Jones en de Russell2000) twee dagen achter elkaar – dinsdag en woensdag – op een nieuwe all time high. De laatste keer dat dit gebeurde was in januari 2018.

Het is vooral van belang dat de Russell2000, met 2000 Amerikaanse smallcaps, weer mee is gaan doen met de bullmarkt. Deze index had namelijk de laatste tien maanden zijwaarts bewogen. De bedrijven in de andere drie indices krijgen veel geld binnen via ETF’s, de beleggingsvorm die verantwoordelijk is voor de grootste instroom in de Amerikaanse aandelenmarkt. Ook bedrijven die hun eigen aandelen inkopen geven een grote impuls aan de S&P500, Nasdaq en Dow Jones.

De smallcaps beschikken over het algemeen niet over balansen die sterk genoeg zijn om aandeleninkopen te financieren, waaruit volgt dat de Russell2000 een duidelijker beeld geeft dan de andere drie indices van hoe het werkelijk met de bedrijven in de index gaat. De opmars van de smallcapindex is een duidelijk teken van kracht.

‘Maar’ $75 mrd

Maar voor de Fed is het allemaal nog niet genoeg. In april 2020 eindigde de corona-recessie, maar nog steeds rolt er maandelijks $120 mrd uit de geldpers. En het afbouwen van de steunmaatregelen gebeurt met de grootste omzichtigheid. In november en december gaat de Fed maandelijks voor $15 mrd minder stimuleren en vervolgens kijken of de financiële markten het aankunnen als er in januari ‘maar’ $75 mrd uit de geldpers komt.

Fed-voorzitter Powell zei uiteraard niet letterlijk dat hij het belang van de financiële markten dient. Maximale werkgelegenheid is officieel de hoofdreden dat de Fed zo voorzichtig is met het afbouwen van de monetaire verruiming. Wie de Fed nauwkeurig volgt, weet echter dat de financiële markten altijd op de eerste plaats komen. Het duidelijkste voorbeeld hiervan zagen we in het vierde kwartaal van 2018.

Het prijsniveau van de Amerikaanse economie was destijds stabiel en de economie groeide. De voorzitter van de Fed vond het tijd om te beginnen met het afbouwen van de noodmaatregelen die in 2008 waren geïntroduceerd. Binnen een paar maanden stond de S&P500 20% lager. Powell zei toen dat nieuw inzichten hem hebben geleerd dat de geldpers ook in tijden van economische groei gebruikt kan worden.

Op sollicitatie

Er is nu een grote kans dat we binnenkort een lesje krijgen in hoe ver dat kan gaan. Deze week is namelijk uitgelekt dat Lael Brainard vorige week op sollicitatie is geweest in het Witte Huis om Powell in 2022 op te volgen. De algemene verwachting is dat zij (bij een volgende crisis) nog heel veel meer zou gaan stimuleren dan Powell in zijn tijd als Fed-voorzitter heeft gedaan.

De rente op de Amerikaanse dertigjaarslening, die wordt gecorrigeerd voor inflatie, bereikte door het bericht met -0,51% een nieuw dieptepunt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.