Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Actueel Menno van Hoven, 10 nov 10:52

IPO-nieuws | Rivian naar de beurs in VS

0 0 Leestijd ongeveer

De berichtgeving over beursgangen stond de afgelopen tijd in het teken van de autobranche, met nieuws over Volvo, Porsche en elektrische-autobouwer Rivian.

Volvo Car | Sinds 28 oktober heeft Volvo Car een beursnotering in Zweden. Het bedrijf bezit aandelen in dochteronderneming Volvo Car Corporation en voorziet de Volvo Car Group van financieringstoepassingen. De maker van personenauto’s ging voor SEK53 naar de beurs, kende een openingskoers van SEK58,75 en piekte de volgende dag op SEK68,39. Inmiddels is het aandeel Volvo weer terug bij af en is de beurswaarde omgerekend bijna $20 mrd.

Op 3 november kwam het bedrijf met cijfers over oktober, waarin de omzet met 22,2% bleek te zijn gedaald. In de eerste tien maanden van 2021 steeg de omzet met 12,6%. Elektrische auto’s zijn goed voor een kwart van de totale omzet van Volvo.

Lees hier meer over hoe te beleggen in een beursgang

Rivian | Een van de meest aansprekende beursgangen dit najaar is die van Rivian, de door Amazon gesteunde maker van elektrische auto’s. De waardering van Rivian loopt steeds verder op, met inmiddels (per 5 november) een verwachte introductiekoers van $72 tot $74 per aandeel na een succesvolle roadshow. Een week eerder, op 1 november, werd nog gemikt op een IPO-koers van $62 per aandeel, waarmee Rivian goed zou zijn voor een beurswaarde van $53 mrd.

Het is daarmee zo goed als zeker dat Rivian, dat 135 miljoen aandelen naar de beurs wil brengen bij de IPO, na Alibaba en Facebook het derde bedrijf wordt dat in de laatste tien jaar meer dan $8 mrd ophaalt met zijn beursgang. In de waardering zit veel lucht, want Rivian, dat de productiecapaciteit flink heeft opgekrikt, is pas net begonnen met het afleveren van de eerste voertuigen.

Voor de volledig elektrische pickups zegt Rivian inmiddels ruim 55.000 orders in Canada en de VS te hebben. Daarnaast zal Amazon zelf 100.000 elektrische bestelbusjes van Rivian afnemen. Rivian Automotive zal op woensdag 10 november naar de beurs gaan en noteren onder tickersymbool RIVN.

Lees hier over de beursgang van het aandeel MotorK

GlobalFoundries | Nog zo’n hoog aangeschreven IPO is die van GlobalFoundries, dat sinds 28 oktober een notering heeft in New York onder symbool GFS. Het bedrijf is net als gigant Taiwan Semiconductor actief als producent van chips op contractbasis voor klanten als AMD en Intel. Ook hier werd de IPO-koers verhoogd, naar uiteindelijk $47 per aandeel, waarmee $2,6 mrd werd opgehaald.

Inmiddels staat het aandeel op $59 en is er sprake van een beurswaarde van $31,2 mrd voor GlobalFoundries, dat Mubadala Investment Company (overheid Abu Dhabi) als grootste aandeelhouder heeft.

Porsche | Eind oktober kwam naar buiten dat Volkswagen in 2022 mogelijk een beursgang van dochter Porsche overweegt. Het luxemerk zou begin volgend jaar afgesplitst worden, waarbij Porsche een waarde van maar liefst €100 mrd zou krijgen. Eind mei verschenen er ook al berichten over een mogelijke afsplitsing van Porsche, met toen een genoemde waardering van tussen €45 mrd en €90 mrd, tegen €135 mrd voor heel Volkswagen inclusief Porsche.

Het reeds beursgenoteerde Porsche Automobil Holding, dat 31,4% van Volkswagen in bezit heeft en meer dan de helft van de stemrechten, is volledig in handen van de families Porsche en Piech. Een eigen notering van Porsche zou een einde maken aan de complexe aandeelhouderssituatie bij Volkswagen, dat op zo’n manier minder in de greep van de twee families zou zijn.

Succesvolle IPO Gitlab


Vorige maand was er aandacht voor het kantoorloze softwarebedrijf Gitlab, dat is opgericht door de Nederlander Sid Sijbrandij. Uiteindelijk ging Gitlab voor $77 per aandeel naar de beurs in New York, goed voor een waardering van $11 mrd. Na een volatiele start staat Gitlab nu op een all time high van ruim $130, goed voor een beurswaarde van $18,8 mrd. Klanten van Gitlab zijn onder meer Siemens, Nvidia en Goldman Sachs. In het laatste boekjaar (januari 2021) steeg de omzet van Gitlab van $81,2 mln naar $152,2 mln.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.